Karlovarský kraj si pro pokrytí schodku v rozpočtu sáhne do rezerv

26.11.2012 13:31 | Zprávy

Karlovarský kraj by měl v příštím roce hospodařit se schodkovým rozpočtem, kdy plánované příjmy dosáhnou zhruba 5,011 miliardy koruny a výdaje jsou odhadovány na 5,488 miliardy koruny. Rozdíl 477 milionů korun bude uhrazen z financování, tedy z úvěrů nebo vlastních fondů. Ať už z fondu budoucnosti nebo fondu rezerv a rozvoje. Rozpočet na rok 2013 schválila rada. Jeho konečné projednání bude hlavním bodem zasedání nového zastupitelstva svolaného na 13. prosince. Informuje ČTK.

Karlovarský kraj si pro pokrytí schodku v rozpočtu sáhne do rezerv
Foto: Hana Čechová
Popisek: Karlovy Vary, pohled na město z výšky

Při přípravě nového rozpočtu zvažovala rada dvě varianty vzhledem k možným povolebním změnám ve vedení kraje. Buď rozpočtové provizorium, nebo klasický návrh rozpočtu. Nakonec dostal přednost návrh řádného rozpočtu, informoval ČTK hejtmanův náměstek Martin Havel (ČSSD). Protože po vzniku koalice ČSSD a KSČM je krajská vláda beze změn a v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu má většinu 27 mandátů, návrh rozpočtu bude patrně schválen. Prioritami jsou investice do zdravotnictví, školství a rozvoje regionu.

Desítky milionů korun budou použity na opravu nemocnic

Desítky milionů korun půjdou například do modernizací nemocnic v Sokolově a v Chebu. V případě Chebu počítá rozpočet se 62 miliony korun na dokončení rekonstrukce pavilonu B. V Sokolově má vzniknout nový parkovací dům a kraj počítá s investicí 72 milionů korun. V areálu krajského úřadu má začít stavba vědeckotechnického parku za 165 milionů korun. Integrovaná střední škola v Chebu má dostat nové stroje a zařízení pro školní dílny za 35 milionů korun. Zavedení Karlovarské karty, jež má umožnit cestování vlaky i autobusy s jednou jízdenkou, bude stát 58 milionů korun.

Pro letošní rok měl Karlovarský kraj také schodkový rozpočet, jenž počítal s příjmy více než 4,9 miliardy a výdaji přes 5,6 miliardy korun. Rozdíl kolem 700 milionů korun kraj pokryje z financování. Mezi největší investiční akce letos patřila například stavba nového pavilonu akutní medicíny v karlovarské nemocnici za zhruba 500 milionů korun, které byla rozložena do dvou roků. Kraj také v Karlových Varech stavěl nové sídlo pro záchrannou službu za téměř 75 milionů korun. Další desítky milionů korun směřovaly do rekonstrukcí silnic.


 


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

zdražování dálniček

Pane Kolovratníku, ANO se ohrazuje téměř proti všemu, co dělá vláda. Zajímalo by mě ale, co si upřímně myslíte o zdražení dálničních známek, a jestli by se zdražovali i kdybyste byli v příští vládě? Podle této vlády se totiž mají zdražovat každý rok, ale to přeci ještě neznamená, že vy toto pravidel...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi, připravte si peněženky. EU omezí plynové kotle. Nové řešení stojí násobně víc

4:44 Češi, připravte si peněženky. EU omezí plynové kotle. Nové řešení stojí násobně víc

Už za několik let zřejmě Česko čeká revoluce ve vytápění. Pokud vejde v platnost chystaná unijní leg…