Paroubek poslal stížnost na průzkumy. Nadržují velkým stranám

20.11.2012 21:52 | Zprávy

Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek se zlobí na agentury pořádající výzkumy veřejného mínění. Nejprve je osočil z toho, že ovlivnily krajské volby ve prospěch parlamentních stran, nyní mu vadí, že prý nadhodnocovaly podporu ČSSD a ODS.

Paroubek poslal stížnost na průzkumy. Nadržují velkým stranám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek na ustavujícím kongresu NS-LEV 21

Jiří Paroubek poslal stížnost na mezinárodní asociaci průzkumných agentur ESOMAR, podle něj ty české nadhodnocují voličskou podporu dvou největších stran ČSSD a ODS.

Například nesouhlasí s výzkumem STEM ze 14. listopadu, "podle kterého jsou aktuální stranické preference ve volbách do poslanecké sněmovny parlamentu v případě ČSSD na úrovni 27,4 %, při volební účasti 62 % by tak ČSSD získala až 44 % (!) hlasů a 87 mandátů," uvedl pro server Aktuálně.cz.

"To už je opravdu pro legraci. Pokud porovnáme tento údaj s aktuálními volebními modely dalších agentur, je jasné, že je to tentokrát STEM, kdo hodně přestřelil," dodal Paroubek.

Agentura STEM však tato tvrzení odmítá. "Výrok pana Paroubka svědčí o naprostém nepochopení a neznalosti zkoumání volebních preferencí. Stranické preference ČSSD ve výši 27,4 % představují podporu straně mezi všemi oprávněnými voliči (…) Všichni, kteří takovouto podporu ČSSD vyjadřují, ovšem nemusí být a nejsou rozhodnuti jít k volbám. Proto je přepočítávání stranických preferencí na soubor těch, kteří deklarují volební účast, zcela nesmyslné,“ dostal server odpověď.

Předseda národních socialistů se ale nenechá. „Zbývá poznamenat, že STEM je dlouhá léta smluvním partnerem ČSSD. Teď ovšem už věci trochu přehání," říká Paroubek.

"STEM sice provádí výzkumy pro potřeby ČSSD, není ale vůči ní vázán žádnou exkluzivitou a pracuje i pro další demokratické strany," vysvětluje však analytik agentury Stanislav Hampl. STEM v minulosti pracovala i pro ODS nebo KDU-ČSL.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování II.

Děkuji za odpověď o párování I., Párování tedy neprobíhá jen na mimořádných schůzích jinak vždy. Bude hlasování o zvýšení koncesionářských Tv a rozhlas. poplatků, hlasování o zvyšování věku odchodu do důchodu na běžné schůzi, nebo mimořádné? Vy opravdu věříte, že stávající koaliční strany se budou c...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

18:12 „Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

Bývalý prezident Miloš Zeman označil výsledky krajských voleb jako jednoznačné referendum o vládě, p…