Reflex tvrdě proti Ústavnímu soudu: Jsme nešťastná země

22.11.2012 10:42 | Zprávy

Komentátor Bohumil Pečinka se v Reflexu zamýšlí nad osudem české prezidentské volby. Je prý klidně možné, že do lednové volby významným způsobem zasáhne Ústavní soud, který dlouhodobě trpí umanutou představou, že musí napravovat politiku.

Reflex tvrdě proti Ústavnímu soudu: Jsme nešťastná země
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ústavní soud

Česká zákonná úprava dvoukolové přímé prezidentské volby byla víceméně opsána z ppravidel pro volbu prezidenta Francie. Tam však mají právo navrhovat kandidáty pouze volení zastupitelé- poslanci, senátoři nebo starostové. To však u nás nebylo možné, neboť Ústavní soud by nejspíš řekl, že takové omezení je v rozporu s volnou politickou soutěží, protože diskriminuje nestraníky.

Proto byla zařazena možnost nominace padesáti tisíci občanů. A s ní nejspíš nastane problém. Archy s podpisy nyní prověřuje ministerstvo vnitra. Pokud na dvou náhodně vybraných vzorcích zjistí „chybovost“ (tzn. že se nepodaří ztotožnit více než tři procenta podepsaných), bude kandidátovi zjištěné procento hlasů odečteno. U kandidátů, kteří jen těsně přelezli povinných padesát tisíc podpisů, by se taková korekce rovnala vyřazení.

Proti tomu existuje možnost odvolání k Nejvyššíímu správnímu soudu, a následně k Ústavnímu soudu, který není vázán žádnou lhůtou. Může tedy volby klidně odložit o několik měsíců. „Rychetského Ústavní soud má už dlouhá léta pocit vyvolenosti napravovat politiku,“ píše Pečinka. Navíc sám Pavel Rychetský byl vždy chladně uvažující politický pragmatik. Vzhledem k tomu, že již deklaroval své přání ovlivňovat podobu budoucího Ústavního soudu, je možné, že právě zde najde prostor pro nátlak.

„Nešťastná země, kde soudci mají moc manipulovat voličskou vůlí,“ uzavírá Pečinka. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Empatie,

Obecně by měly být schopnosti empatie mimořádně rozvinuté u všech profesí, kde dochází k výrazné interakci s jinými lidmi. Můj názor je, že u politika obzvlášť. Co vy na to ? Jinak, ač "stará" bába Vám Pirátům fandím.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

18:12 „Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

Bývalý prezident Miloš Zeman označil výsledky krajských voleb jako jednoznačné referendum o vládě, p…