Šifra mistra Kubiceho, vtipkuje Vít Bárta o zmatku kolem podpisů

26.11.2012 14:46 | Zprávy

Z přímé volby se stává větší a větší fraška, kterou režíruje Ministerstvo vnitra Jana Kubiceho. Poslanec VV Vít Bárta na svém webu varuje podobně jako předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, že se přímá volba dost možná nestihne uskutečnit v řádném termínu.

Šifra mistra Kubiceho, vtipkuje Vít Bárta o zmatku kolem podpisů
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Bárta v článku „Vnitro děkujem! Šifra Mistra Kubiceho aneb nový prezident v nedohlednu“ přirovnává současné dění k pohádce Byl jednou jeden král. V jedné scéně připravuje Vlasta Burian a Jan Werich těsto na lívance. Měli do hrnce přidat jedno nebo dvě vejce. „Jedno nebo dvě vejce jsou dohromady tři vejce,“ prohlásil Burian. S podobnou logikou Ministerstvo vnitra sčítalo chybné hlasy.

Kde se skrývá šifra? V zákoně o přímé volbě prezidenta

Bárta odkazuje na větu v § 25 odst. 6 zákona č. 275/2012 Sb., která zní: "Zjistí-li Ministerstvo vnitra, že druhý kontrolní vzorek vykazuje chybovost u 3 % nebo více než 3 % občanů podepsaných na petici, odečte od celkového počtu občanů podepsaných na petici počet občanů, který procentuálně odpovídá chybovosti v obou kontrolních vzorcích."

Celý článek čtěte ZDE

Zde se podle Bárty skrývá šifra mistra Kubiceho. Prý je extrémně nejasná, ale poslanec by si to rozhodně nevykládal tak, že by se procenta chybovosti měla sečíst a celkové číslo pak odečíst od předložených podpisů.

Výpočet podle Kubiceho

Nejlépe je to vidět na příkladu Jany Bobošíkové, kde ministerstvo chybovost neprůměruje, ale sčítá ji.

Bárta k dobru přidává vtip, na kterém ministr Kubice hájí svůj resort: „Tento způsob výpočtu jsem vymyslel sám podle svých zkušeností z taxislužby. Když jsem vezl zákazníka a rito bylo 100, a pak jsem ho vezl znovu a bylo to za 150, musel mi dát 250. A žádnej průměr…“

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

zdražování dálniček

Pane Kolovratníku, ANO se ohrazuje téměř proti všemu, co dělá vláda. Zajímalo by mě ale, co si upřímně myslíte o zdražení dálničních známek, a jestli by se zdražovali i kdybyste byli v příští vládě? Podle této vlády se totiž mají zdražovat každý rok, ale to přeci ještě neznamená, že vy toto pravidel...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi, připravte si peněženky. EU omezí plynové kotle. Nové řešení stojí násobně víc

4:44 Češi, připravte si peněženky. EU omezí plynové kotle. Nové řešení stojí násobně víc

Už za několik let zřejmě Česko čeká revoluce ve vytápění. Pokud vejde v platnost chystaná unijní leg…