Spisovatel: Rudé Československo byl fašistický stát, pane Filipe

27.11.2012 7:43 | Zprávy

Někdejší undergroundový aktivista a nyní spisovatel Petr Placák je znechucen tím, jak předseda KSČM Vojtěch Filip v souvislosti s kritiky jihočeské krajské radní pro školství Vítězslavy Baborové mluví o fašistech.

Spisovatel: Rudé Československo byl fašistický stát, pane Filipe
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu KSČM bylo veselo

„Když tuzemský komunista mluví o fašismu, ví sám nejlépe, o čem mluví. Komunistické Československo bylo bezpochyby fašistický stát,“ píše Placák v textu pro MF DNES.

Komunisté a fašisté si prý ve třicátých letech neobyčejně rozuměli, v Německu komunisté vítali Hitlera jako spojence při likvidaci nenáviděného buržoazního zřízení, zatímco demokratickou levici označovali za „sociálfašisty“. „Když u nás vypukla na Mostecku hornická stávka, stála v jejím čele KSČ i DNSAP, přičemž vedení tuzemských hakenkreuzlerů si spolupráci s komunisty pochvalovalo,“ píše vystudovaný historik Placák.

Tažení Gottwaldovy KSČ proti buržoazní republice prý obnášelo i boj za národní sebeurčení německých soudruhů v pohraničí, a to včetně odtržení od Československa. O to pozoruhodnější je, že od Listopadu KSČM neustále tahá sudetoněmeckou kartu a tváří se jako odvěký strážce českých hranic.

Za druhé světové války se sice fašisté a komunisté jako dva kohouti na jednom smetišti pustili do sebe, ale to jim nebránilo rozdělit si předtím východní Evropu. Následně Placák cituje historické studie, podle kterých je společným znakem všech fašistických režimů likvidace základních práv za nadšeného souhlasu ulice. Do této definice se prý vejde i československý komunismus.

Vojtěch Filip tak prý jen dokazuje, že se komunisté za dvacet tři let skutečně nic nenaučili.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

zdražování dálniček

Pane Kolovratníku, ANO se ohrazuje téměř proti všemu, co dělá vláda. Zajímalo by mě ale, co si upřímně myslíte o zdražení dálničních známek, a jestli by se zdražovali i kdybyste byli v příští vládě? Podle této vlády se totiž mají zdražovat každý rok, ale to přeci ještě neznamená, že vy toto pravidel...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi, připravte si peněženky. EU omezí plynové kotle. Nové řešení stojí násobně víc

4:44 Češi, připravte si peněženky. EU omezí plynové kotle. Nové řešení stojí násobně víc

Už za několik let zřejmě Česko čeká revoluce ve vytápění. Pokud vejde v platnost chystaná unijní leg…