Středočeská ČSSD uzavřela s KSČM dohodu o krajské vládě

19.11.2012 18:45 | Zprávy

Zástupci středočeské ČSSD a KSČM dnes v budově krajského úřadu v Praze podepsali dohodu o nové krajské vládě. Přestože sociální demokraté komunistům umožnili přímé zastoupení v radě kraje, o koalici podle nich nepůjde. Nestvrdili totiž s KSČM koaliční smlouvu, ale dohodu o spolupráci zastupitelských klubů.

Středočeská ČSSD uzavřela s KSČM dohodu o krajské vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova krajského úřadu Středočeského kraje

Opoziční ODS však míní, že je to v podstatě totéž, jako kdyby koalici uzavřeli. Ustavující jednání zastupitelstva, z nějž vzejde nová krajská vláda, bude v úterý.

"Ve znění dohody jsou základní atributy, to znamená personální složení rady, kdo má jaké výbory, kdo má jakou komisi, smírčí řízení a doba platnosti," řekl novinářům předseda středočeské ČSSD Miloš Petera.

KSČM připadne resort finanční kontroly

Sociální demokraté budou mít hejtmana, kterým se má stát příbramský starosta Josef Řihák, a pět náměstků včetně statutárního zástupce a jednoho radního. Komunisty budou v nové krajské vládě zastupovat tři řadoví radní a jeden náměstek. KSČM připadne nově zřízený resort finanční kontroly, dále oblast majetku, kultury a zdravotnictví. ČSSD bude řídit dopravu, životní prostředí, školství, regionální rozvoj, finance a sociální věci. Z původního rozdělení resortů vypadla oblast legislativy.

Petera zdůraznil, že nepůjde o koalici ČSSD s KSČM, a to ani skrytou. Z vyjádření komunistů to ale tak jednoznačně nevyplývá. Například volební lídr středočeské KSČM Pavel Jetenský po dnešním podpisu dohody uvedl, že chce, "aby prospěch z této koalice měli občané Středočeského kraje". Později na dotaz ČTK, zda tedy jde, nebo nejde o koalici, řekl, že na formě nezáleží. "Může se to jmenovat dohoda o spolupráci, může se to jmenovat koalice," uvedl Jetenský s tím, že v tom nevidí rozdíl.

ČSSD původně vyjednávala s KSČM a ODS jen o podpoře pro svou menšinovou vládu. ODS ale označila podporu ze své strany za nepravděpodobnou a oznámila, že zůstává v opozici. KSČM trvala na místech v krajské radě.

Krajské volby ve Středočeském kraji vyhrála ČSSD před KSČM a ODS. Z 65 mandátů jich sociální demokraté získali 20, komunisté o jeden méně a občanští demokraté 16. V zastupitelstvu budou ještě TOP 09 a Starostové s deseti zástupci.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Empatie,

Obecně by měly být schopnosti empatie mimořádně rozvinuté u všech profesí, kde dochází k výrazné interakci s jinými lidmi. Můj názor je, že u politika obzvlášť. Co vy na to ? Jinak, ač "stará" bába Vám Pirátům fandím.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

18:12 „Budeme svědky představení.“ Zeman čeká výměny v čele ODS a lidovců. A zná jména

Bývalý prezident Miloš Zeman označil výsledky krajských voleb jako jednoznačné referendum o vládě, p…