Véčka dostávají na síti velký nářez. Správce: Máme zásadu nemazat

06.04.2012 23:44 | Zprávy

Vládní krize a události posledních dnů rozproudily debatu na facebookových profilech koaličních politických stran. Strany, které jsou ve vládě s trvale klesajícím renomé, mají před svými voliči rozhodně co obhajovat.

Véčka dostávají na síti velký nářez. Správce: Máme zásadu nemazat
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Ze zimního spánku se probudili i administrátoři facebookových stránek jednotlivých vládních partají. Třeba u TOP 09 množství vložených příspěvků za uplynulých pět dnů odpovídá tomu, co fanoušci stránek zhlédnou běžně za měsíc.

Trochu jiná je situace na stránkách ODS a Věcí veřejných. Občanskými demokraty i jejich facebookovými fanoušky otřásly zveřejněné odposlechy rozhovorů mezi lobbistou Romanem Janouškem a někdejším primátorem Pavlem Bémem. Na facebookových stránkách Věcí veřejných pak nezbývá než komentovat beztak on-line sledovaný proces s Vítem Bártou.

Komentáře fanoušků? Politické Bukkake

Aby voliči a fanoušci vládních stran neměli o diskusní témata nouze, hrozí buď rozpad vlády, nebo další tvrdá rána do její důvěryhodnosti. Jak a o čem tedy facebookáři diskutují?

„Politický bukkake,“ komentoval vládní krizi jeden z fanoušků TOP 09 na jejích facebookových stránkách. Ani jinde si facebookáři servítky neberou.

U Věcí veřejných pak na zdi visí jeden nelichotivý příspěvek za druhým: „prý boj proti korupci :D VĚCI VEŘEJNÉ NEJVĚTŠÍ PODVOD V DĚJINÁCH REPUBLIKY!!! Konec politickým lhářům jako VV! radši snad dinosaury než Bártu s fistulí a křečka Johna...,“ píše jeden z rozhořčených pisatelů.

Podobné je to i u ODS. Na druhou stranu řada skutečných fandů stran svou oblíbenou partaj na Facebooku hájí. „Je to tak půl na půl,“ říká ParlamentnímListům.cz správce facebookových stránek VV Martin Štěpanovský o poměru odpůrců a sympatizantů strany.

Necenzurujeme. Když lidi nadávají, vypovídá to hlavně o nich, tvrdí správci

Do jaké míry ta která skupina převažuje a jak vysoká je aktivita facebookářů podle Martina Štěpanovského závisí na politické situaci. „V posledním týdnu byl nárůst aktivních přispěvatelů mimořádný,“ potvrzuje pro ParlamentníListy.cz Štěpanovský.

Ani jedna z vládních stran přitom své facebookové profily prý necenzuruje. Matyáš Vitík z mediální sekce ODS říká: „Obsah necenzurujeme. To, co tam kdo píše, vypovídá především o něm samotném.“

Ani na stránkách Věcí veřejných se cenzura prý nekoná. „Nadávek se tam sice objevuje hodně, ale máme zásadu nemazat je a nechat je tam. Spíš se nám stává, že si někteří lidé vymýšlí, že jsme jim nějaký příspěvek smazali,“ tvrdí správce facebookového profilu VV Martin Štěpanovský.

Správce véčkařského Facebooku reaguje na konstruktivní debatu. Té tam ale moc není

Prý se ti, co se starají o stránky Věcí veřejných, snaží reagovat na diskusi a konstruktivní příspěvky. „Moc jich ale není, spíš tam lidi chodí nadávat,“ dodává Štěpanovský.

Facebookové stránky ODS mají spíš než charakter diskusního fóra podobu informační nástěnky. „Dáváme na Facebook vše, co si myslíme, že by mohlo lidi zajímat,“ říká pro ParlamentníListy.cz Matyáš Vitík. V pojetí ODS tak Facebook není diskusním nástrojem, ale nosičem informací pro fanoušky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marian Kučera

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář by bojeschopné Ukrajince posílal domů. V Polsku to zkusili. Moc to nedopadlo

13:03 Kolář by bojeschopné Ukrajince posílal domů. V Polsku to zkusili. Moc to nedopadlo

Poslanec Ondřej Kolář (TOP 09) vyzývá k řešení situace bojeschopných ukrajinských uprchlíků, kteří s…