Architecture Week 2011: Zlín představil "mrakodrap"

25.10.2011 16:26 | Zprávy

Město Zlín se zúčastnilo prestižního mezinárodního festivalu architektury a urbanismu Architecture Week 2011. V rámci projektu Architektura a urbanismus Visegrádské čtyřky představilo odborné veřejnosti unikátní "mrakodrap", bývalou správní budovu firmy Baťa a současné sídlo Zlínského kraje.

Architecture Week 2011: Zlín představil "mrakodrap"
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Zlín dostal pozvánku na už pátý ročník renomovaného festivalu na základě faktu, že je považován za město s unikátní architekturou. "Zcela právem, Zlín je z pohledu architektury a urbanismu opravdu výjimečný. Je to dáno historickými souvislostmi, okolnostmi, za kterých došlo v prvních desetiletích 20. století, za éry firmy Baťa, k jeho prudkému rozvoji," řekl primátor Miroslav Adámek, který město na festivalu zastupoval společně s architektkou Dagmar Novou. "Připravili jsme prezentaci formou filmové projekce, kdy návštěvníci mohou vidět Zlín z hlediska jeho historie, především jeho obrovského rozvoje v baťovském období, ale také mohou vidět významné stavby, které v našem městě byly realizovány v posledním desetiletí včetně ještě nezrealizovaných investičních záměrů," prozradila Dagmar Nová.

Kromě Zlína se v rámci projektu Architektura a urbanismus Visegrádské čtyřky představilo celkem 22 měst, například metropole Praha, Bratislava, Varšava a Budapešť nebo Hradec Králové, Brno, Kutná Hora, Gdyně, Pécs, Žilina a Košice. "Zajímavostí letošního ročníku je účast více jak třiceti metropolí z celého světa, které se představují opět formou filmové projekce, ale také formou modelů významných staveb světových architektů, například Renza Piana, Normana Fostera, Zahy Hadid, Tadaa Anda a mnoha dalších. Festival trvá až do 23.10.2011 a v rámci něho v Praze běží další výstavy, přednášky, debaty, workshopy a semináře," uvedla architektka Dagmar Nová.

Další zprávy ze Zlína čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…