Zlín pořizuje 3D model města

18.09.2024 19:45 | Tisková zpráva

Město Zlín ve spolupráci s Kanceláří architekta města Zlína (KAM Zlín) připravuje pořízení digitálního 3D modelu města.

Zlín pořizuje 3D model města
Foto: zlin.eu
Popisek: Zlín, ilustrační foto.

Bude sloužit pro práci architektů, projektantů, územních plánovačů, v oblasti cestovního ruchu a bude také přístupný dalším zájemcům z řad odborné i laické veřejnosti.

„3D vizualizace města je moderní technologií, která umožňuje vytvářet detailní trojrozměrné modely městských oblastí. Tato technologie se stává stále důležitějším nástrojem pro architekty, urbanisty, investory a veřejnou správu. Umožní jednoduší realizaci stavebních projektů, zpřehlednění plánování rozvoje sídelní zástavby. Magistrát jej zase využije například k analýzám krizových situací či pro podporu turismu,“ uvedl radní města Zlína pro informační technologie Jiří Robenek.

V červnu tohoto roku byly pořízeny letecké snímky pomocí metody šikmého snímkování a mračno bodů z leteckého laserového skenování technologií Lidar. Takto pořízená data umožňují fotogrammetrickými metodami vytvořit přesný 3D model města.

„Možnost prohlížet si 3D Zlín ve vysokém detailu, jaký nám nově vytvořený 3D model města nabízí, je pro naši práci velmi přínosné. Naše kancelář používá technologii ESRI, která je plně kompatibilní se 3D, což nám umožňuje začlenit tuto prostorovou vrstvu do našeho systému a vytvářet v rámci ní užitečné aplikace jak pro vnitřní potřeby města, tak například pro developerské firmy, nebo širokou veřejnost,“ popsal architekt František Němec, specialista na zpracování prostorových dat v KAM Zlín.

Správce geografického informačního systému z Odboru informatiky Magistrátu města Zlína Ondřej Hobza doplnil:

„Pořízený 3D model ve Zlíně bude unikátní v několika aspektech, například díky neustále se zlepšujícím technologiím bylo město nasnímáno nejmodernější kamerou Vexcel UltraCam Osprey 4.1, která je vybavena CMOS čipy a současně Lidarem Riegl. Bylo tak možné provést snímkování celého města najednou. Na rozdíl od veřejně dostupných 3D modelů např. od Google nebo mapy.cz bude město 3D model fyzicky vlastnit, tudíž lze na datech provádět analýzy, měřit objekty ve 3D, nebo pracovat pouze s vybranou částí města. Model je také mnohem přesnější.“

Kromě 3D modelu ve formě fotorealistického meshe vznikne i 3D vektorový model 6000 vybraných budov s texturami, kdy s jednotlivými budovami bude možné pracovat jako se samostatnými objekty. Na pořízení modelu spolupracují přední odborné firmy TopGis, Aerimap a Eurosense.

Data 3D modelů budou v budoucnu dostupná i jako otevřená data pro veřejnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Jihlava: Na neděli 22. září chystá dopravní podnik Dopravácký den

13:44 Jihlava: Na neděli 22. září chystá dopravní podnik Dopravácký den

Retrolinky v kloubových trolejbusech z devadesátých let, komentované prohlídky v dopravním podniku a…