Českobudějovický monitoring holubů skončí v březnu

05.03.2015 7:29 | Zprávy

Tříměsíční monitoring populace holubů, který zadalo město, bude ukončen v závěru března.

Českobudějovický monitoring holubů skončí v březnu
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

 “Už ale máme k dispozici nějaká průběžná čísla a ta ukazují, že v Českých Budějovicích jsou trvale obsazené lokality i s hnízdišti, v dalších dochází jen k častým přeletům a nepravidelným usedáváním holubů na střechy a někde se holubi téměř nevyskytují. Nejkomplikovanější lokalitou s množstvím drobných hnízdišť v půdních prostorách je Palackého náměstí a jeho okolí, kde se pravidelně vyskytuje až tisícovka holubů. Potravní nabídku ale nalézají i ve středu města, kde se pravidelně vyskytuje až 500 kusů, přičemž jen na ploše a kašně  historického náměstí je jich zhruba stovka. Příkladem pro holuby vítaného prostředí kvůli nezajištěným budovám je vlakové nádraží a jeho bezprostřední okolí, které monitoring vyhodnotil jako trvale obsazenou lokalitu s hnízdišti a potravním zdrojem pro zhruba 500 kusů. Vzdálenější lokality, jako například Mladé, Hodějovice, Suché Vrbné, Vráto, Husova kolonie či Nemanice jsou prakticky bez holubů. Zato Pražské předměstí a sídliště Vltava doplácejí na přelety holubů z Palackého náměstí, přičemž konstrukce lávky pro pěší přes Vltavu se stala jejich významným hnízdištěm i shromaždištěm,"  přibližuje dílčí výsledky monitoringu náměstek primátora Ivo Moravec.

O tom, že i jiná města se snaží vypořádat s nadměrným výskytem holubů, svědčí příklad z Karlových Varů, kde si objednávají službu, která je pochytá do pastí a následně usmrtí. V Praze a nebo i v Písku je dokonce vyhláškou pod hrozbou tisícové pokuty zakázáno na veřejných prostranstvích holuby krmit. “Pokutování občanů osobně považuji za krajnost a nechci, aby se touto cestou naše město ubíralo. Důležitá je bezpochyby prevence. Vlastníci nemovitostí mohou předcházet škodám tím, že si svůj majetek řádně zabezpečí proti nasedání a hnízdění. Firma, která nyní zpracovává podrobný monitoring přivítá, pokud se na ní občané obrátí se svými názory i podněty prostřednictvím e-mailu info@animal-rescue.cz"  dodal náměstek Ivo Moravec.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: c-budejovice.cz

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Město začíná testovat měření rychlosti v Bynově

11:33 Děčín: Město začíná testovat měření rychlosti v Bynově

Zvýšit bezpečnost dopravy i chodců: to je hlavní cíl úsekového měření rychlosti v Bynově na silnici …