Do Pardubic míří projekt E-bezpečí

06.11.2011 18:06 | Zprávy

Dětem, pohybujícím se v prostředí internetu, ale i jejich rodičům, kteří se snaží své potomky ochránit před riziky vyplývajícími z komunikace ve virtuálním prostoru, má pomoci celorepublikový projekt E-bezpečí.

Do Pardubic míří projekt E-bezpečí
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Jeho protagonisté budou 16. listopadu v Pardubicích hovořit s dospělými i dětmi o rizicích pohybu na internetu i ochraně proti nim.

„Nebezpečné jevy na internetu jsou tématem nadmíru aktuálním. Ve své praxi vidíme, že dnes si cestu k internetu najde každé dítě, i z velmi sociálně slabých rodin. Přitom jejich znalosti tohoto prostředí je velmi slabé, děti jsou navíc hodně důvěřivé. Jsou na facebooku, navazují přátelství s lidmi, o nichž toho příliš nevědí, svěřují tam o sobě hodně citlivé informace a podobně. Vidíme, že si často navzájem ubližují, ponižují se a rodiče, pokud o tom vůbec vědí, jsou bezradní," řekla manažerka prevence kriminality pardubického magistrátu Petra Stoeva.

 

Přednáška, jejímž tématem bude kyberšikana, sexting, stalking, problematika osobních údajů na facebook, Skype, ICQ a podobně je určena rodičům i dětem. Doplní ji příběhy z praxe, videa a návody, jak zabezpečit virtuální prostředí, v němž se děti pohybují. Ty jsou natolik zdatné, že používají internet již od předškolního věku, nejsou však schopné vyhodnotit rizika a nebezpečí. Bezradné jsou i v situaci, kdy jim na internetu ublíží spolužák a podobně. „Potenciální obětí je každé dítě. Podle průzkumů je Česká republika jednou ze čtyř evropských zemí s nejrizikovějším chováním na internetu a to je poměrně alarmující," vysvětlila Stoeva důvod, proč magistrát využil možnosti zprostředkovat veřejnosti setkání s odborníky.

 

Cílem projektu E-bezpečí jsou informovaní a zodpovědní rodiče, kteří s dětmi komunikují a pomáhají jim se orientovat v kyberprostoru, učitelé se znalostmi počítačové bezpečnosti, přenášející její zásady do školní praxe a na své žáky a děti, které jsou schopny kriticky posoudit riziko spojené s internetovou komunikací a nebojí se vyhledat pomoc rodičů, učitele či specializovaných institucí jako je například Linka bezpečí či Policie ČR.

 

„Už jsme zorganizovali dvě přednášky pro pedagogy, nyní navazujeme akcí pro rodiče a děti. Koná se 16. listopadu ve společenském sále radnice na Pernštýnském náměstí. Financujeme ji z Programu prevence kriminality města, pro veřejnost je tedy bezplatná. Kvůli kapacitě sálu je však nutné se přihlásit předem nejpozději do 14. listopadu na mailové adrese petra.stoeva@mmp.cz, nebo telefonu 466 859 687. K dispozici jsou dva termíny - od 15:00 nebo od 17:00," doplnila Stoeva.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Mesto-pardubice.cz

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…