Do Pardubic míří projekt E-bezpečí

06.11.2011 18:06 | Zprávy

Dětem, pohybujícím se v prostředí internetu, ale i jejich rodičům, kteří se snaží své potomky ochránit před riziky vyplývajícími z komunikace ve virtuálním prostoru, má pomoci celorepublikový projekt E-bezpečí.

Do Pardubic míří projekt E-bezpečí
Foto: Archiv
Popisek: Pardubice

Jeho protagonisté budou 16. listopadu v Pardubicích hovořit s dospělými i dětmi o rizicích pohybu na internetu i ochraně proti nim.

„Nebezpečné jevy na internetu jsou tématem nadmíru aktuálním. Ve své praxi vidíme, že dnes si cestu k internetu najde každé dítě, i z velmi sociálně slabých rodin. Přitom jejich znalosti tohoto prostředí je velmi slabé, děti jsou navíc hodně důvěřivé. Jsou na facebooku, navazují přátelství s lidmi, o nichž toho příliš nevědí, svěřují tam o sobě hodně citlivé informace a podobně. Vidíme, že si často navzájem ubližují, ponižují se a rodiče, pokud o tom vůbec vědí, jsou bezradní," řekla manažerka prevence kriminality pardubického magistrátu Petra Stoeva.

 

Přednáška, jejímž tématem bude kyberšikana, sexting, stalking, problematika osobních údajů na facebook, Skype, ICQ a podobně je určena rodičům i dětem. Doplní ji příběhy z praxe, videa a návody, jak zabezpečit virtuální prostředí, v němž se děti pohybují. Ty jsou natolik zdatné, že používají internet již od předškolního věku, nejsou však schopné vyhodnotit rizika a nebezpečí. Bezradné jsou i v situaci, kdy jim na internetu ublíží spolužák a podobně. „Potenciální obětí je každé dítě. Podle průzkumů je Česká republika jednou ze čtyř evropských zemí s nejrizikovějším chováním na internetu a to je poměrně alarmující," vysvětlila Stoeva důvod, proč magistrát využil možnosti zprostředkovat veřejnosti setkání s odborníky.

 

Cílem projektu E-bezpečí jsou informovaní a zodpovědní rodiče, kteří s dětmi komunikují a pomáhají jim se orientovat v kyberprostoru, učitelé se znalostmi počítačové bezpečnosti, přenášející její zásady do školní praxe a na své žáky a děti, které jsou schopny kriticky posoudit riziko spojené s internetovou komunikací a nebojí se vyhledat pomoc rodičů, učitele či specializovaných institucí jako je například Linka bezpečí či Policie ČR.

 

„Už jsme zorganizovali dvě přednášky pro pedagogy, nyní navazujeme akcí pro rodiče a děti. Koná se 16. listopadu ve společenském sále radnice na Pernštýnském náměstí. Financujeme ji z Programu prevence kriminality města, pro veřejnost je tedy bezplatná. Kvůli kapacitě sálu je však nutné se přihlásit předem nejpozději do 14. listopadu na mailové adrese petra.stoeva@mmp.cz, nebo telefonu 466 859 687. K dispozici jsou dva termíny - od 15:00 nebo od 17:00," doplnila Stoeva.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Mesto-pardubice.cz

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…