Frýdek-Místek šetří: nakupuje levnější energii a snižuje její spotřebu

02.03.2015 16:42 | Zprávy

Magistrát města Frýdku-Místku zahájil v roce 2010 centralizovaný nákup energií pro městský úřad, školy a školky, zařízení sociální péče, technické služby a sportovní zařízení společnosti Sportplex. Úspory jsou v řádu několika miliónů korun.

Frýdek-Místek šetří: nakupuje levnější energii a snižuje její spotřebu
Foto: frydekmistek.cz
Popisek: Frýdek-Místek

Další peníze město šetří formou efektivní regulace napětí v lampách veřejného osvětlení, které zejména v nočních hodinách, kdy je snížená doprava, svítí méně intenzivně. Úspora energie je až padesátiprocentní. 

Město šetří na energiích již od roku 2010, kdy poprvé nakoupilo elektřinu a plyn formou elektronické aukce a ušetřilo téměř 5 miliónů korun. Od té doby se městu daří využívat stále výhodnější nabídky a šetřit další miliony korun.

„V roce 2013 jsme nakoupili na Českomoravské komoditní burze Kladno plyn a elektřinu hned na dva roky, tedy do konce letošního roku. Úspory by měly činit i při zohlednění vyšších cen plynu 3,8 milionů korun. V tomto trendu hodláme pokračovat. Letos opět chystáme zopakovat nákup plynu a elektřiny formou elektronické aukce, a to opět na dva roky, tedy až do konce roku 2017,“ upřesnil náměstek primátora Karel Deutscher.

K úsporám nákladů přispívají také technické služby, které jdou s dobou a neustále hledají nové možnosti snížení nákladů za provoz veřejného osvětlení. „V současné době sledujeme trendy ve vývoji LED diodové technologie a ve zkušebních provozech testujeme několik typů LED diodových svítidel. Ty nejlepší z nich postupně nahradí svítidla s prošlou životností,“ uvedl předseda představenstva TS a.s. Jaromír Kohut.

Další finanční úspory vyplývají z propracovaného systému pravidelné údržby a postupné obnovy zařízení veřejného osvětlení. Důsledným dodržováním údržbových prací se výrazně prodlužuje životnost jednotlivých prvků soustavy veřejného osvětlení (stožáry, svítidla, rozvaděče, svorkovnice, kabelová vedení) a zároveň se snižuje poruchovost celé této soustavy. Postupná obnova vysloužilého veřejného osvětlení snižuje městu vysoké investice na rekonstrukci velkých celků, které by při zanedbání údržby byly nutné. Jediné větší investice v oblasti veřejného osvětlení souvisí s revitalizací sídliště Slezská, kde z důvodu změny parkovacích ploch dochází k přesunutí stožárů veřejného osvětlení.

Technické služby svým dlouhodobým a zodpovědným přístupem k systému veřejného osvětlení vybudovaly ve městě jednu z nejúspornějších soustav v celé České republice. Dokazuje to i skutečnost, že v roce 1981 byl průměrný příkon na jeden světelný bod 185 W, zatímco v dnešní době je to 106 W.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: frydekmistek.cz

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše

16:33 Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše

Novým pokračováním projektu West Point zaměřeného na autory, které pomáhalo formovat prostředí Plzně…