Kroměříž zvyšuje daň z nemovitosti pro objekty, sloužící k podnikání

01.09.2024 11:17 | Tisková zpráva

Město Kroměříž nově zavádí místní koeficient pro výpočet daně z nemovitých věcí. Pro rekreační budovy, garáže a ostatní zpevněné plochy pozemku bude platit koeficient 1,5 a pro stavby a zdanitelné jednotky pro podnikání bude mít koeficient hodnotu 2.

Kroměříž zvyšuje daň z nemovitosti pro objekty, sloužící k podnikání
Foto: Kroměříž
Popisek: Kroměříž

„Předně bych chtěl říct, že lidem nezdražujeme bydlení. Co se týče staveb a pozemků sloužících pro podnikání, byli jsme dosud z okolních měst nejmírnější. Koeficient 2 je zcela běžný, někde mají dokonce zaveden i koeficient 5,“ popsal starosta Tomáš Opatrný.

Zvýšení daně se týká například supermarketů, výrobních areálů nebo kancelářských budov. Ostatními zpevněnými plochami pozemku se myslí například parkoviště před supermarkety, odstavná stání nebo vydlážděné skladovací prostory. Obecně závazná vyhláška města Kroměříže o stanovení místního koeficientu pro jednotlivé skupiny nemovitých věcí, kterou vydali ve čtvrtek zastupitelé, nabude účinnosti 1. ledna 2025.

Daň z nemovitých věcí je administrována a vybírána státem, konkrétně finančními úřady. „Ze zákona je ale stoprocentním příjmem obce,“ uvedla právnička radnice Andrea Nevřalová. Obce a města ale mohou výši daně ovlivnit uplatněním zmíněného místního koeficientu, kterým se násobí výše daně stanovená státem. „Kvůli navýšení ze strany státu odvedli občané za letošní rok na této dani o 80 procent více. I proto jsme nechtěli navyšovat koeficient pro objekty na bydlení,“ upozornil Opatrný.

Obce vlivem takzvaného konsolidačního balíčku státu získaly sice na dani z nemovitosti pro letošní rok více peněz, stát jim ale naopak snížil podíl ze sdílených daní. Kroměříž za rok 2024 na dani z nemovitých věcí předpokládá inkaso 34,650 milionu korun, současně ale počítá s tím, že na sdílených daních vybere letos zhruba o 15 milionů korun méně než před rokem. Pro příští rok se díky zavedení místního koeficientu počítá s výnosem z daně z nemovitých věcí zhruba o 14 milionů korun vyšším.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…