Město poskytne finance na projekt Praha bezpečně online

11.10.2011 14:11 | Zprávy

Rada v rámci grantů v oblasti prevence kriminality pro rok 2011 schválila poskytnutí finančních prostředků ve výši 929 600 korun na projekt Praha bezpečně on-line. Oddělení prevence kriminality ve spolupráci s Národním centrem bezpečnějšího internetu připravilo semináře pro Městské části Praha 1 - 22, které probíhají již od září. Samostatná konference na toto téma se uskuteční v zastupitelském sále Magistrátu hl. m. Prahy již zítra, ve středu 12. října 2011.

Město poskytne finance na projekt Praha bezpečně online
Foto: Hans Štembera
Popisek: Žižkovský vysílač

„Hlavním cílem projektu je ochrana pražské veřejnosti před nebezpečími spojenými s užíváním internetu a prevence před online kriminalitou. Ze současných výzkumů internetu vyplývá, že rizikovou skupinu tvoří děti a mladiství. Ti si často nejsou vědomi velkých hrozeb spojených s internetem," řekl k projektu Praha bezpečně online primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda a dodal: „V rámci projektu vznikne síť informovaných profesionálů, kteří kvalifikovaně zajistí základní poradenství k rizikům internetu a přispějí tak k účinné prevenci."

Jak vyplývá z uvedeného výzkumu agentury TNS AISA, 37 % českých děti ve věku 14-15 let komunikuje na internetu s cizími lidmi, 14 % děti v tomto věku se osobně schází s lidmi, které na internetu poznaly. Více než třetina děti ve věku 14-15 let sděluje na internetu neznámým osobám své osobni a kontaktní údaje, přibližně polovina děti posílá své fotky a sdílí svá videa.

Semináře, které běží již od září, jsou určeny pracovníkům úřadů městských částí hl. města Prahy, zejména pracovníkům sociálních a školských odborů, prevence kriminality a sociálně patologických jevů, dále řídícím pracovníkům zřizovaných škol a specializovaných pracovišť, která se s problematikou setkávají. 

Nad středeční konferencí „Praha bezpečně online - podněty pro praxi" pořádané Národním centrem bezpečnějšího internetu a Oddělením prevence kriminality Magistrátu hl. m. Prahy převzal záštitu JUDr. Rudolf Blažek, předseda Výboru pro legislativu a bezpečnost Zastupitelstva hl. města Prahy.

Klíčové aktivity projektu:

  • příprava vzdělávacího programu pro zástupce městských částí Praha bezpečně online
  • realizace vzdělávacího programu pro zástupce městských částí Praha bezpečně online
  • informační a osvětová kampaň Praha bezpečně online
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

16:48 Litoměřice: Vinobraní nabídne možnost přispět obětem ničivých povodní

Litoměřické vinobraní bude. Celá akce se uskuteční s charitativním podtextem a proběhne již tuto sob…