Olomoucké Bezručovy sady prošly rekonstrukcí

27.10.2011 7:35 | Zprávy

Ve středu 26. října 2011 byla slavnostně zakončena rekonstrukce Bezručových sadů v Olomouci.

Olomoucké Bezručovy sady prošly rekonstrukcí
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Jedná se o další etapu revitalizace parků na území města, která byla zahájena již v roce 2010. Spolu s dokončením Bezručových sadů získalo město i zcela novou lávku. Náklady na obě tyto investiční akce, jejichž investorem bylo město Olomouc, dosáhly výše 35,5 milionu korun.

Rekonstrukce, která od začátku března probíhala v Bezručových sadech, je součástí projektu „Obnova mobiliáře a cestní sítě v olomouckých historických sadech, Čechovy a Bezručovy sady". „Na celou tuto akci jsme získali dotaci z Regionálního operačního programu Střední Morava ve výši 34,6 milionu korun," řekl primátor Martin Novotný. Náklady na nyní dokončenou část v Bezručových sadech dosáhly výše 29,8 milionu korun, část v Čechových sadech by měla stát zhruba 40 milionů a bude dokončena v květnu příštího roku.

V rámci rekonstrukce cestní sítě v Bezručových sadech byly odstraněny staré povrchy cest a vybudovány nové, i když oproti původnímu plánu byly s ohledem na ochranu kořenového systému některé cesty jen opraveny, bez výměny konstrukčních vrstev. „Rekonstrukce se týkala cca 1,5 km asfaltové páteřní cesty, na níž je vyznačená cyklostezka, a 700 m mlátové boční cesty," upřesnil náměstek primátora Martin Major.

Součástí projektu byla také obnova mobiliáře, která obnášela výměnu stávajícího veřejného osvětlení za 91 kusů nových lamp, včetně kabelových rozvodů, rovněž přibylo i 97 kusů laviček a 17 odpadkových košů. Na třech hlavních příjezdových cestách jsou osazeny uzamykatelné sklápěcí sloupky.

Během rekonstrukce proběhly také sadové úpravy. Založily se nové trávníky, některé stromy byly vykáceny a nahrazeny 18 novými různých druhů, jiné přesazeny, vždy v souladu s rozhodnutím odboru životního prostředí. „Obnova parků v centru města je pro nás více než běžnou zakázkou, protože Olomouc a zahrady k sobě neoddělitelně patří," řekl dnes Jaromír Pelinka, ředitel Divize 3 Olomouc závodu Pozemní stavitelství OHL ŽS, a.s.

V květnu přibyla k probíhající rekonstrukci v Bezručových sadech také výstavba nové lávky přes Mlýnský potok spojující Bezručovy sady s botanickou zahradou. Lávka, jejíž vybudování stálo 5,4 milionu korun, je zhotovena z monolitického betonu a má tvar lehce vzedmutého oblouku s rozpětím 17 metrů, šířkou 3,5 metrů a rozdílnou výškou nábřežních pilířů. Nový most umožňuje návštěvníkům parku pohodlný přístup do botanické zahrady a k veřejnému WC, které je v současnosti umístěno v Rozáriu. Do tohoto prostoru přibyly 4 lavičky, odpadkový koš a lampa veřejného osvětlení. „Na projekt ´Bezručovy sady - lávka‘ budeme žádat o dotaci z Regionálního operačního programu Střední Morava. Její předpokládaná výše je 4,5 milionu korun, což odpovídá 85 % celkových způsobilých výdajů projektu," uvedl náměstek primátora Ladislav Šnevajs.

Město Olomouc taktéž nedávno zrekonstruovalo tzv. Jakubský výpad, oblíbený průchod z hradebních zahrad do Bezručových sadů. V nákladu 2,1 milionů korun se tak vybudovalo nové zastřešení schodiště a zábradlí na hradebních zídkách. Oprava průchodu byla součástí rekonstrukce Parkánových záhrad při barokních hradbách s orientací do olomouckých sadů, které Univerzita Palackého spolu s městem otevřela veřejnosti minulý týden.

Podle projektové dokumentace firem IDOP Olomouc, a.s., a ALFAPROJEKT Olomouc, a.s., Bezručovy sady obnovilo Sdružení OHL ŽS & KARVEP, lávku rekonstruovala Divize 3 Olomouc závodu Pozemní stavitelství OHL ŽS, a.s., Rekonstrukce olomouckých parků pokračuje až do května 2012 v Čechových sadech.

Další zprávy z Olomouce čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…