Opava: Město vyhrálo spor s odvolaným ředitelem divadla

30.08.2024 16:14 | Tisková zpráva

Krajský soud v Ostravě potvrdil rozsudek opavského okresního soudu, kterým byla zamítnuta žaloba bývalého ředitele Slezského divadla v Opavě Aleše Kománka proti městu Opavě a Slezskému divadlu.

Opava: Město vyhrálo spor s odvolaným ředitelem divadla
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

„I odvolací soud nám dal za pravdu. Jak odvolání, tak výpověď byly v pořádku, stejně jako všechny následné kroky. Naopak jednání pana Kománka soud označil za nepoctivé a nečestné,“ uvedl náměstek primátora Pavel Meletzký.

Odvolaný ředitel mimo jiné napadl to, že mu Slezské divadlo údajně nenabídlo adekvátní jinou pozici a neinformovalo ho o volných místech, která má. K tomu odvolací soud uvedl, že z pohledu divadla byla splněna i tato nabídková povinnost.

Soud konstatoval, že se jednalo o ředitele divadla, který znal jeho prostředí i zázemí, a tedy i pozici šéfa opery, která mu byla nabídnuta jako možnost dokončení jeho projektů. Jestliže tuto pozici odmítl unáhleně, například z „uražené ješitnosti“, soud neshledal žádný relevantní důvod k uznání jeho námitky.

Naopak, post ředitele operního souboru byl pozicí, odpovídající Kománkově odborné kvalifikaci i zdravotnímu stavu, a divadlo tak naplnilo zákonné podmínky nabídkové povinnosti návrhem tohoto postu, protože zaměstnavatel nemá povinnost nabízet všechna volná místa.

Odvolací soud při svých výrocích vycházel z odůvodnění dosavadní judikaturou Nejvyššího soudu ČR.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

Myslíte, že válka mezi Ruskem a Ukrajinou nemůže skončit mírem?

Ale jak jinak skončí? Nemyslíte, že je naivní si nalhávat, že Ukrajina může Rusko porazit? Kdyby to bylo možné, už by to udělala. Myslím, že větší od dalších států pomoci se Ukrajině už nedostane, spíš bohužel naopak. Vy sice tvrdíte, že vidina míru je falešná, ale třeba i prezident Pavel už mluví o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Podporujeme pedagogy, děti, žáky i rodiče ve školách vsetínského regionu

10:44 Vsetín: Podporujeme pedagogy, děti, žáky i rodiče ve školách vsetínského regionu

Se začátkem školního roku bilancuje také realizační tým projektu Místní akční plán vzdělávání Vsetín…