Ostrava: Příspěvek k lepšímu ovzduší za miliardu

25.10.2011 6:50 | Zprávy

Nejmodernější ve světovém měřítku. Tak se dá nazvat speciální tkaninový filtr, který na provozu spékání železné rudy nechal instalovat hutní gigant ArcelorMittal Ostrava.

Ostrava: Příspěvek k lepšímu ovzduší za miliardu
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Ekologická investice v hodnotě jedné miliardy korun sníží emise prachu z aglomerace Sever pod 20 mg/m3 (ze současných povolených 50 mg/m3 ). Celkové roční emise prachu z aglomerací tak klesnou o 270 tun. Slavnostnímu uvedení do provozu byl kromě ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, prvního náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka a vrcholného managementu ArcelorMittalu přítomen také náměstek primátora Dalibor Madej.

Ostravskému ovzduší se opět o něco uleví. Supervýkonné tkaninové filtry zachytí o 70 procent více prachových částic než současné elektrostatické filtry. Účinnost zařízení je podle informací ArcelorMittalu 99,9 % pro prachové částice PM1, PM2,5 a PM10. Vedle prachu má také nově instalované zařízení zachycovat až 60 % oxidu siřičitého a stejné množství dioxinů. Nový tkaninový filtr bude v nepřetržitém 24 hodinovém provozu.

"Těžký průmysl v Ostravě má přibližně dvousetletou tradici. Pokud se firmy budou chovat celospolečensky zodpovědně, tak že to nebude jen v rovině zaměstnanosti, ale i v rovině té, jak se chovají k životnímu prostředí, pak zde může mít těžký průmysl budoucnost," řekl ve svém projevu náměstek primátora Statutárního města Ostravy Dalibor Madej.  "Proto děkujeme za tuto investici, a zároveň doufáme, že není poslední investice do životního prostředí a vůbec do zlepšení techologie v tomto velkém podniku."

Další články o Ostravě čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…