Ostrava: Příspěvek k lepšímu ovzduší za miliardu

25.10.2011 6:50 | Zprávy

Nejmodernější ve světovém měřítku. Tak se dá nazvat speciální tkaninový filtr, který na provozu spékání železné rudy nechal instalovat hutní gigant ArcelorMittal Ostrava.

Ostrava: Příspěvek k lepšímu ovzduší za miliardu
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Ekologická investice v hodnotě jedné miliardy korun sníží emise prachu z aglomerace Sever pod 20 mg/m3 (ze současných povolených 50 mg/m3 ). Celkové roční emise prachu z aglomerací tak klesnou o 270 tun. Slavnostnímu uvedení do provozu byl kromě ministra životního prostředí Tomáše Chalupy, prvního náměstka hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslava Nováka a vrcholného managementu ArcelorMittalu přítomen také náměstek primátora Dalibor Madej.

Ostravskému ovzduší se opět o něco uleví. Supervýkonné tkaninové filtry zachytí o 70 procent více prachových částic než současné elektrostatické filtry. Účinnost zařízení je podle informací ArcelorMittalu 99,9 % pro prachové částice PM1, PM2,5 a PM10. Vedle prachu má také nově instalované zařízení zachycovat až 60 % oxidu siřičitého a stejné množství dioxinů. Nový tkaninový filtr bude v nepřetržitém 24 hodinovém provozu.

"Těžký průmysl v Ostravě má přibližně dvousetletou tradici. Pokud se firmy budou chovat celospolečensky zodpovědně, tak že to nebude jen v rovině zaměstnanosti, ale i v rovině té, jak se chovají k životnímu prostředí, pak zde může mít těžký průmysl budoucnost," řekl ve svém projevu náměstek primátora Statutárního města Ostravy Dalibor Madej.  "Proto děkujeme za tuto investici, a zároveň doufáme, že není poslední investice do životního prostředí a vůbec do zlepšení techologie v tomto velkém podniku."

Další články o Ostravě čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ostrava.cz

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…