Plzeň: Zájemci mohou v roce 2012 žádat o dotace na změnu vytápění

16.10.2011 7:35 | Zprávy

Plzeň se dlouhodobě snaží zlepšovat kvalitu ovzduší ve městě. Jedním ze způsobů je poskytování finanční podpory na likvidaci topenišť na tuhá paliva v obytných domech a jejich náhradu ekologicky šetrnějším vytápěním.

Plzeň: Zájemci mohou v roce 2012 žádat o dotace na změnu vytápění
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Význam poskytování dotací spočívá především v motivaci občanů k realizaci nízkoemisního způsobu vytápění a zároveň v kompenzaci vyšších pořizovacích nákladů.

Dotace se vztahuje na nové zařízení instalované v souladu s Územní nízkoenergetickou koncepcí města Plzně a dalšími právními předpisy. Bude poskytována až do výše 50 % žadatelem vynaložených nákladů na pořízení zařízení, přičemž maximální výše příspěvku na nově instalovaný zdroj tepla činí 30 000 korun.

Komise pro životní prostředí rady projekt schválila s tím, že po roce bude vyhodnocen a následně bude rozhodnuto, zda se v jeho realizaci bude pokračovat.

Rada města Plzně schválila zásady pro udělování této finanční podpory.

V Plzni je v současné době přibližně 1400 bytů s vytápěním na tuhá paliva. Za předpokladu, že požádá cca 1/5 majitelů těchto bytů při trvání dotačního titulu v období pěti let, vychází roční náklady na 840 tisíc korun.

Podobnou podporu město poskytovalo již v letech 1994 - 1998, kdy bylo vyřízeno 2600 žádostí a podpořena změna způsobu vytápění u 3 822 bytů v celkové výši 26 864 tisíc korun uvolněných z rozpočtu města.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: plzen.eu

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…