Plzeň si připomene Světový den bezdomovectví

09.10.2022 18:33 | Tisková zpráva

V pondělí 10. října si Plzeň připomene Světový den bezdomovectví v areálu DEPO2015. Akci pořádá Odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování Magistrátu města Plzně od 9 do 18 hodin a vstup je zdarma.

Plzeň si připomene Světový den bezdomovectví
Foto: Libor Sváček, archiv MCU.cz
Popisek: Plzeň

„Někteří lidé v Plzni nemají domov.  Žijí v místě, kde nemají soukromí, bezpečí ani jistotu, že o bydlení nepřijdou. Někteří se zrovna narodili, někteří jsou v důchodovém věku. Na ubytovnách sdílejí s cizími lidmi koupelny, záchod, pračku i kuchyň. Lidé bez přístřeší nemají k dispozici ani to,“ upozornil Jakub Václavů, vedoucí oddělení sociálního začleňování odboru dostupného bydlení.

Odbor dostupného bydlení a sociálního začleňování Magistrátu města Plzeň ve spolupráci s neziskovou organizací Ponton představí návštěvníkům dvě podoby bezdomovectví. Odborníci na toto téma budou odpovídat především na otázky, jak bezdomovectví vzniká, kolik lidí bez domova v Plzni je a kdo jsou, jak život bez domova probíhá, kolik stojí a jak ho lze řešit. Akce je určena jak pro školy, tak široké veřejnosti a k vidění bude fiktivní pokoj z ubytovny i stan typický pro lidi bez domova.

Více informací o akci je na webu Kalendář akcí nebo na Facebooku.

Světový den bezdomovectví, který vznikl z diskuzí mezi humanitárními pracovníky z celého světa, se poprvé konal 10. října 2010. Od té doby připadá vždy na tento den a koná se ve více než 100 zemích světa. Sloganem Světového dne bezdomovectví je „locals act locally on a global day“, tedy „místní jednají lokálně v celosvětový den“. Jeho cílem je upozornit na potřeby lidí bez domova na místní úrovni a zároveň dát společnosti příležitost reagovat na tento celosvětový problém.

Přibližně 150 milionů lidí na celém světě nemá domov. To jsou 2 % světové populace. V České republice je to podle Armády spásy 30–70 tisíc lidí (data z roku 2020).

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín připravuje tradiční Týden nejen pro seniory

7:31 Děčín připravuje tradiční Týden nejen pro seniory

Týden na přelomu září a října nabídne Týden nejen pro seniory. Od 30. září do 6. října se můžete těš…