Praha: Cena Jaroslava Seiferta putuje do rukou Karla Šiktance

14.10.2011 21:29 | Zprávy

Letošním laureátem Ceny Jaroslava Seiferta se stal Karel Šiktanc. Porota tak ocenila autorovu nejnovější básnickou sbírku Nesmír, kterou vydalo v roce 2010 nakladatelství Karolinum.

Praha: Cena Jaroslava Seiferta putuje do rukou Karla Šiktance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Cenu Jaroslava Seiferta převzal Karel Šiktanc na slavnostním ceremoniálu dnes v podvečer z rukou primátora hl. m. Prahy Bohuslava Svobody.

„Udělením Ceny Jaroslava Seiferta vysíláme budoucím čtenářům vzkaz s doporučením, jaké knihy se líbí nám. Letošním laureátem Ceny Jaroslava Seiferta se stal Karel Šiktanc - osobnost, která výrazně formuje české literární prostředí již více než půl století. Mimořádné kvalitě a významu jeho tvorby odpovídá dlouhá řada poct, jichž se mu dostalo. Přál bych si, aby budoucí čtenáři přijali knihy Karla Šiktance za své a aby se k nim vraceli - je v nich odkaz naší doby," řekl primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Karel Šiktanc, který ocenění obdržel již jednou v roce 1989, je prvním laureátem v historii, jemuž byla Seifertova cena udělena podruhé. "Porota při svém letošním verdiktu ocenila skutečnost, že od té doby jeho tvorba intenzivně pokračuje a je důkazem úspěšného úsilí o hledání nových možností osobitého básnického jazyka," řekl František Janouch, zakladatel Nadace Charty 77.

K ocenění obdržel Šiktanc i odměnu 250 000 korun od finanční skupiny Pioneer Investments v ČR, která Cenu Jaroslava Seiferta od roku 2004 sponzoruje.

Cena Jaroslava Seiferta (vyhlášená v roce 1986 ve Stockholmu a v roce 1990 přenesená do Prahy) se uděluje za vynikající slovesné dílo zveřejněné v posledních třech letech, případně za dílo celoživotní. Laureáta vyhlašuje Nadace Charty 77 každoročně 22. září, v předvečer Seifertových narozenin. O udělení letošní Ceny Jaroslava Seiferta rozhodla nezávislá porota pod vedením literárního historika a kritika Jiřího Brabce. V porotě dále zasedli: Michal Bauer, Pavel Dominik, Libuše Heczková, Marie Jirásková, Jiří Peňás a Michael Špirit a bez hlasovacího práva František Janouch, předseda správní rady Nadace Charty 77.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Magistrát hl.m. Prahy

Mgr. Marie Jílková byl položen dotaz

Zkrácené úvazky

Paní Jilková, chlubíte se podporou zkrácených úvazků. Ale nemáte dojem, že je jich u nás pořád žalostně málo? Co s tím hodláte dělat? Protože už jste u vlády dost dlouho a situace je pořád stejná. Navíc vzhledem k nízkým mzdám, s kterými také nic neděláte, se ty zkrácené úvazky až na výjimky nevypla...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…