Velvyslanec Kanady jednal v Opavě

02.03.2015 21:04 | Zprávy

Kanadský velvyslanec Otto J. Jelinek navštívil Opavu. Na radnici se setkal s primátorem města Martinem Vítečkem.

Velvyslanec Kanady jednal v Opavě
Foto: liberix.cz
Popisek: Opava

Velvyslanec, který v Česku žije a pracuje na různých pozicích přes dvě desetiletí, navštívil Opavu v pondělí 2. března odpoledne. „Přijel jsem se seznámit a navázat styky. Opava je pro nás významné město, působí zde dvě kanadské firmy,“ uvedl Otto J. Jelinek. Jednání velvyslance a dvou zástupců obchodní sekce ambasády s primátorem Martinem Vítečkem a vedoucím oddělení zahraniční spolupráce a vnějších vztahů Jaroslavem Machovským trvalo zhruba hodinu. „Byla to velice příjemná schůzka. Dohodli jsme se na další zejména hospodářské spolupráci a pan velvyslanec mě pozval na večeři. V nejbližší době se pak setkají zástupci radnice a ambasády, aby dohodli bližší spolupráci,“ vysvětlil po jednání Víteček. V Opavě působí dvě kanadské firmy, KSR a Protech Oxyplast.

Jelinkuv předchůdce navštívil Opavu v roce 2007. Kanadské velvyslanectví udělilo záštitu festivalu Další břehy 2012, který se věnoval indiánské kultuře.

Otto J. Jelinek má české kořeny. Narodil se v roce 1940 v Praze, v osmi letech však s rodiči po komunistickém puči emigrovali. Po ročním pobytu ve Švýcarsku zvolili cestu do Kanady namísto původně zamýšlených Spojených států. Firma založená jeho otcem – The Jelinek Cork Group – patří dodnes ke špičce producentů korku.

Jelinek má za sebou slavnou sportovní kariéru. Spolu se sestrou získali juniorský domácí titul v roce 1955, v letech 1957 a 1958 bronzovou medaili na MS, čtvrté místo na olympijských hrách v Squaw Valley v roce 1960, zvítězili doma i na šampionátu USA v roce 1961, následně získali titul mistrů světa v krasobruslení sportovních dvojic (1962) v Praze a profesionálních mistrů světa v krasobruslení sportovních dvojic (1965). Poté se věnoval byznysu a politice. Dvacet let byl poslancem kanadského parlamentu, od roku 1984 pak byl postupně kanadským ministrem sportu, veřejných prací a financí.

Do rodného Česka se vrátil v roce 1994 jako šéf české pobočky a předseda rady ředitelů pro střední Evropu významné firmy Deloitte & Touche. Od října 2013 je velvyslancem Kanady v České republice.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: opava-city.cz

Jan Lipavský byl položen dotaz

Peníze a kariéra jsou pro vás evidentně na prvním místě

Jestli máte takový problém s tím být Pirát, proč jste stranu neopustil dřív, než se jí přestalo dařit? Možná teď zůstanete dál ministr, možná si pak vysloužíte nějaký dobrý flek, ale to je vám jedno, jak jste se zachoval jako člověk? Bartoš vás kdysi bránil a zastával se vás a co jste udělal vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše

16:33 Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše

Novým pokračováním projektu West Point zaměřeného na autory, které pomáhalo formovat prostředí Plzně…