Zlín: Opravy chodníků jsou v plném proudu

25.10.2011 14:58 | Zprávy

Ulice Hornomlýnská, Broučkova, Mokrá, Fr. Bartoše, Tečovská, Husova – to jsou ulice na který už proběhly nebo právě probíhají rekonstrukce chodníků podle nové metodiky, která vzešla z projektu Chodníky 300. K jmenovaným lokalitám přibudou do konce roku ulice Štefánikova, Okružní a Hony III.

Zlín: Opravy chodníků jsou v plném proudu
Foto: zlin.eu
Popisek: Letecký pohled na centrum města Zlín

Poznatky z unikátního projektu Chodníky 300 pomohly opravy komunikací pro pěší zlevnit v průměru o 40 procent, jejich únosnost se přitom výrazně zvýšila. Důvodem jsou především modernější pracovní postupy. "Nově není například do soutěžních podmínek a rozpočtů zahrnut odvoz a placené skládkování vybouraných starých betonových chodníkových konstrukcí, pouze doporučujeme dodavateli tyto materiály recyklovat a zpětně zabudovat do stavebního díla. Právě tím si sníží vlastní náklady. Jako zcela novou podmínku realizace a převzetí díla městem Zlín zavedeme v nejbližší době kontrolní zkoušky únosnosti chodníkových těles předepsané projektem. Zhotovitel bude muset relevantním způsobem - obdobně jako v silničním a jiném stavitelství - i u běžné rekonstrukce chodníku na svůj náklad prokázat projektové parametry jeho únosnosti jako součást předávací dokumentace ke stavbě. Současně s tímto budou velmi jednoduchým způsobem upraveny zadávací soutěžní podmínky, kde nejen cena , ale i kvalita , jakost , technologická kázeň a termíny realizace budou soutěžními parametry," vysvětlil radní Jiří Viktorín, který je garantem projektu Chodníky 300.

Město Zlín nyní opravuje metr čtvereční chodníku v průměru za 1 401 korun včetně DPH. V minulých letech se přitom stejný úsek komunikace pro pěší rekonstruoval v průměru za cca 2 300 korun včetně DPH.

Díky projektu Chodníky 300 budou mít také obyvatelé města možnost zjistit, v jakém technickém stavu jsou komunikace, po kterých chodí a kdy dojde - v případech, kdy jsou poškozené - k jejich rekonstrukci. "Tyto informace najdou na našem webu www.zlin.eu, rozlišení skutečného technického stavu bude provedeno barevně. Do konce října budou tyto jednoduché mapové podklady hotové, na webu se objeví zřejmě ještě do konce letošního roku," prozradil Jiří Viktorín.

Zajistit, aby lidé chodili po kvalitních chodnících a to i v místních částech, je jednou z priorit současného vedení města. Pro rok 2012 uvolní na rekonstrukci chodníkových těles částku 18 milionů korun, což umožní opravit přibližně osm tisíc běžných metrů čtverečních chodníků. "Na území města máme celkem 297 kilometrů chodníků. Když na základě provedené pasportizace víme, že asi pětadvacet procent z nich ve velmi špatném stavu, pak tato obnova bude trvat minimálně devět let. Vše bude odvislé od finančních možností města. Osobně budu prosazovat, aby město investovalo do oprav chodníků už v příštím roce mnohem vyšší částku než 18 milionů korun. Na druhou stranu ale vím, že možnosti města jsou v současné době velmi omezené," uvedl Jiří Viktorín.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zlin.eu

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

19:39 Znojmo: Zapojte se do výtvarné soutěže na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV

Město Znojmo vyhlásilo výtvarnou soutěž na téma MOJE MĚSTO, MŮJ DOMOV, která je určena pro žáky mate…