Žaloudík (ČSSD): Zdravotnictví je třeba personálně stabilizovat

18.09.2017 14:45 | Zprávy

Až polovina obcí v České republice se potýká nebo v brzké době bude potýkat s nedostatkem lékařů. Vyplynulo to ze šetření Svazu měst a obcí ČR, kterého se zúčastnilo 615 obcí.

Žaloudík (ČSSD): Zdravotnictví je třeba personálně stabilizovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prof. MUDr. Jan Žaloudík, CSc., senátor

Lékaři stárnou, odcházejí do důchodu nebo za lukrativnější prací do velkých měst či zahraničí. Co by mohlo situaci vyřešit a jaké jsou zkušenosti starostů, zazní na semináři „Zabraňme vylidňování území, aneb jak zajistit dostupnost zdravotních a sociálních služeb“. V úterý 19. září 2017 ho ve Valdštejnském paláci v Praze pořádá Svaz měst a obcí ČR a Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu. Jde o třetí ze série seminářů k problémům vylidňování. Ty předchozí se týkaly obchodů, pošt či školství.

„Z našeho Velkého zdravotně-sociálního dotazníku mimo jiné vyplynulo, že nejvíc chybí praktičtí lékaři, následují stomatologové, praktičtí lékaři pro děti a dorost a gynekologové,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl a dodává: „Pokud bychom srovnali počet obcí v krajích s odpověďmi, které jsme získali, nejvíc lidé postrádají lékaře v Moravskoslezském, Karlovarském a Libereckém kraj, rozdíly jsou ovšem i na úrovni regionů. Již neplatí, že lékaři chybí jen v horských a pohraničních oblastí.“

Lékaři podle průzkumu Svazu měst a obcí ČR chybí ve třetině obcí, v dalších 16 % samospráv v brzké době chybět budou. Už v roce 2013 podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) byl průměrný věk všeobecných lékařů 54 let, lékařům pro děti a dorost bylo v průměru dokonce 56 let. Lékařů, kteří odcházeli do důchodů, bylo víc než těch, co úspěšně absolvovali medicínu a všechny atestace. Situace se od té doby příliš nezměnila. Není totiž systémově řešena.

„Zdravotnictví je třeba personálně stabilizovat. Najít systémové řešení a motivační nástroje pro to, aby lékaři a sestry chtěli a zvládli pracovat i tam, kde chybí,“ říká místopředseda Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR Jan Žaloudík a dodává: „Hlavně se musíme zabývat analýzou reálných dat a příčin. A to je i důvod pracovního semináře jako jedné z akcí, při kterých s kolegy o tomto tématu diskutujeme.“

Šetření Svazu měst a obcí ČR také ukázalo, že čtvrtině obcí chybí lékárna. Někdy je to proto, že byla zrušena po odchodu lékárníka do důchodu.

Složitá je také situace v sociálních službách. Kromě zavírání oddělení v nemocnicích po celé republice se snižují i kapacity domovů důchodců. Respektive přestávají přijímat seniory, protože nemají zaměstnance, kteří by se o seniory starali. Pomoci by měla, stejně jako ve zdravotnictví, změna systému vzdělávání a také zvýšení platů, o kterém se pravděpodobně bude na zítřejším semináři v Senátu rovněž debatovat. O lepším odměňování před časem rozhodla vláda, když schválila nařízení č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě. Tedy úpravu, která od letošního 1. července 2017, zvýšila platové tarify zaměstnanců v kultuře, nepedagogických pracovníků v regionálním školství, sociálních pracovníků, pracovníků v sociálních a komunálních službách a zdravotnickému personálu. Kde ale samosprávy mají na vyšší platy vzít peníze, ministři bohužel příliš neřešili.

Proto Svaz měst a obcí ČR dlouhodobě volá po změně Ústavy. Tak, aby garantovala, že pokud územně samosprávným celkům přibudou úkoly, musí na to od státu dostat i potřebné finanční prostředky, a to v plné výši. Takové systémové opatření by ve výsledku mohlo pomoci řešit i situaci s přetíženým a frustrovaným zdravotnickým personálem a sociálními pracovníky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čunek (KDU-ČSL): Vsetín podpoří zvelebení psychiatrické ordinace

20:11 Čunek (KDU-ČSL): Vsetín podpoří zvelebení psychiatrické ordinace

Příspěvek 450 tisíc korun na rekonstrukci ordinace psychiatrie a vylepšení jejího vybavení schválili…