Bude veselo: Utrpení Nečase a ODS nekončí, Klause čeká velké potěšení

18.12.2012 13:01 | Zprávy

Necelé dva týdny před koncem roku stále není jasno, jaké sazby DPH budou platit od 1. ledna. Klíčovou roli sehraje prezident Václav Klaus, pokud se rozhodne místo podpisu uplatnit právo veta. V tom případě bude také záležet na tom, zda využije zákonnou patnáctidenní lhůtu, nebo dá poslancům šanci, aby jeho veto na Silvestra ještě přehlasovali.

Bude veselo: Utrpení Nečase a ODS nekončí, Klause čeká velké potěšení
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Premiér Petr Nečas spolu s prezidentem Václavem Klausem

Prezident Václav Klaus je pořádně rozezlen na vládu Petra Nečase za to, do jaké situace ho dostala na poslední chvíli schvalovanými zákony o vyšších sazbách daně z přidané hodnoty i státním rozpočtu. Podle něj Nečasův kabinet chybně kalkuluje s daňovými výnosy ze zvýšených daní, protože mezi těmito veličinami rozhodně neexistuje přímá úměra.

„Vláda bude používat argument, že peníze ze zvýšených daní bude potřebovat pro vyrovnání státního rozpočtu, kam si to už dopředu započítala a de facto s těmi penězi kalkuluje. Takže staví každého, i prezidenta, před naprosto hotovou věc, aby prezident, který byl ministrem financí, ví, co to znamená, aby nepodpisem tohoto zákona jasně řekl: 'Já dělám díru do státního rozpočtu',“ obvinil v nedělním pořadu Partie TV Prima Václav Klaus vládu ze „zlého diktátu“ na prezidenta.

Poslanci se mají tak rádi, že se rádi uvidí i na Silvestra

Před hlavou státu teď stojí dilema, zda zákon zvyšující sazby DPH podepsat, i když tento krok dlouhodobě kritizuje, nebo dostát svým postojům a využít své právo veta. Pokud by se rozhodl pro druhou možnost, tak má znovu na výběr, jak si při vetování počínat. Pokud plně využije zákonem předepsané patnáctidenní lhůty, tak už jeho veto nestihnou poslanci do konce roku přehlasovat a od 1. ledna bude platit jednotná sazba ve výši 17,5 procenta.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Chápete, jak někdo může ještě dnes kandidovat za STAN?

Už ten název je zavádějící. Starostové jsou ve všech stranách. Nedůvěruhodní, vedou občany do stoupy. Místo vládnutí vyvěšují na budovách jakési divné vlajky s umrlčím pytel. Co více dodat. Bylo by toho mnoho.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

4:40 „Vyhrál Putin.“ Rakušanův muž nadával voličům. Pak prasklo, z jaké je rodiny

Vítězem krajských a senátních voleb je prý Rusko. Takový závěr vyvodil středočeský poslanec hnutí ST…