Jeden z nejvýznamnějších českých potravinářů a člen Klubu 2019 Zdeněk Jandejsek hned na začátku setkání Klubu 2019 v Trhovém Štěpánově promluvil o takzvaném Green Dealu, neboli Zeleném údělu. Právě „STOP Green Dealu“ je jedním z požadavků, které zemědělci vyhlásili v souvislosti s protestem, jenž se odehrál 19. února v Praze.
„Pokud bude uplatňován Zelený úděl, dojde k rozkladu zemědělství jak v ČR, tak v EU. Zelený úděl vychází ze záměrného bludu, že změna klimatu je způsobená zvýšenou koncentrací kysličníku uhličitého. Od poloviny 18. století je radiační zesílení následkem zvýšené koncentrace CO2 stále stejné,“ uvedl Zdeněk Jandejsek. Dodal, že je v tomto směru velmi důležité mít maximální množství zeleně, a ne například betonové plochy. „Pokud by byla vyvážená rostlinná a živočišná výroba, tak kysličník uhličitý zeleň vlastně spotřebovává při fotosyntéze a tvoří kyslík, který potřebujeme,“ vysvětlil a pokračoval.
Soběstačnost vepřového 32–35 procent, drůbež 60 procent
„Omezením produkčního zemědělství se teplota na zemi bude zvyšovat, nikoliv snižovat. Dobře by bylo, kdybychom to, co tady vyprodukujeme v rostlinné výrobě, byli schopni využít pro živočišnou výrobu, hlavně pro monogastry, konkrétně prasata. My máme v současné době soběstačnost u vepřového pouze 32–35 procent. Co je za problém vystavět pár velkých farem a produkovat si vlastní maso?“ ptá se a jde dál.
„Stejně tak u drůbeže. Tam máme soběstačnost 60 procent. Vozíme to z Ukrajiny, z Polska, z Rumunska, z Brazílie, z Thajska… z celého světa. To je tedy prospěch pro životní prostředí. Je to úplná hloupost,“ kroutil hlavou a dostal se tak znovu ke Green Dealu.
„Pokud budou zásahy Zeleného údělu pokračovat, tak bude ohrožen dostatek potravin. Každý měsíc a každý rok klesá produkce vepřového. Klesá produkce vajec, což je úplně směšné. To je přece nejjednodušší výroba, kterou můžeme zajistit. A my nejsme schopni postavit pár velkých drůbežáren. Vozíme to z Polska, z Litvy a z dalších zemí. Ovoce a zelenina? Místo, abychom podpořili naše výrobce, tak u zeleniny jsme soběstační zhruba z 25 procent a u ovoce je to přibližně 30 až 35 procent,“ popsal a přidal další neradostné informace.
„Řidiči z Holandska nám vysvětlovali, jak to funguje. Pro nás ta jablka stříkají 20x, pro sebe jen 12x. My doma používáme na jablka 50 procent prostředků biologického charakteru a jen tedy 50 procent chemie. A děláme to poloviční dobu. Máme termosklady, kam ta jablka umístíme. Ale máme málo sadů, my jsme jich spoustu vytrhali. Máme kolem 15 až 20 tisíc a měli jsme 60 tisíc hektarů,“ šokoval přítomné.
Tento článek je uzamčen
Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: David Hora