Z obra trpaslíkem. Česko výrazně tlumí výstavbu solárních panelů

28.05.2011 7:57 | Zprávy

Dnes evropská solární mocnost, za pár let stát druhé kategorie. Tento obrázek se před Českou republikou rýsuje v oblasti solárních elektráren. Po zkušenostech z boomu posledních let chce vláda omezit podporu těchto obnovitelných zdrojů až do roku 2020.

Z obra trpaslíkem. Česko výrazně tlumí výstavbu solárních panelů

Takřka královsky výhodné podmínky, které v Česku v minulosti platily v oblasti výstavby solárních elektráren, způsobily, že se naše republika stala evropským solárním obrem. Už loni ale vláda schválila tzv. Národní akční plán, podle něhož se přírůstek solárních panelů v zemi razantně utlumí. Česko se tak za pár let stane solárním trpaslíkem. Informaci uveřejnil server Aktuálně.cz

Předhoní nás skoro každý

To, že do rozvoje solárních elektráren investují výrazněji státy z jihu Evropy, asi nikoho nepřekvapí, přece jen mají toho sluníčka do roka víc. Brzy nás ovšem předhoní i státy, v nichž panují mnohem horší přírodní podmínky, např. Nizozemí. Tamní vláda naplánovala roční přírůstek 3,8 megawattů na osobu, zatímco v Česku to je méně než 0,4 megawattů.

„Srovnáme-li plánované roční přírůstky instalovaného výkonu fotovoltaických elektráren, lze pozorovat, že státy s lepšími klimatickými podmínkami obvykle plánují rychlejší rozvoj fotovoltaiky," uvedl Bronislav Bechník z Czech RE Agency. "Ovšem i státy s výrazně horšími podmínkami plánují roční přírůstek na osobu o řád vyšší než Česká republika," dodal.

Máme splněno do roku 2020

Vláda připravila také návrh zákona o obnovitelných zdrojích v němž je řečeno, že zdroje, u nichž je ke 30 dubnu daného roku dosaženo hranice předpokládaného nově instalovaného výkonu, nedostanou v roce následujícím žádnou finanční podporu. Pokude se na celou problematiku podíváme z tohoto úhlu pohledu, pak je třeba říci, že „solárníci" mají s podporou utrum až do roku 2020.

Související:

Zdanění solární elektřiny míří k Ústavnímu soudu

Vláda zatla tipec velkým solárním parkům, elektřina přesto zdraží

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo

4:39 „Taková špína.“ Rakušanovi vynadali vlastní. Sám si to vytvořil, padlo

Předvolání k podání vysvětlení za kritiku Fialovy vlády. Dokument s šokujícím obsahem se stal náměte…