Zaorálek: Vládu chceme svrhnout už v polovině března. Snad to stihnem

01.03.2012 16:03 | Zprávy

Mimořádná schůze, na níž se bude opozice snažit vyvolat ve sněmovně hlasovaní o nedůvěře vládě bude podle místopředsedy dolní komory a ČSSD Lubomíra Zaorálka v polovině března. Zaorálek to řekl pro Český rozhlas – Rádio Česko. V jaké fázi iniciativa ČSSD ale je? Podle Zaorálka se návrhem ještě bude zabývat grémium strany.

Zaorálek: Vládu chceme svrhnout už v polovině března. Snad to stihnem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek a Bohuslav Sobotka ve sněmovně

ČSSD žádá o svolání mimořádné schůze sněmovny proto, aby se hlasovalo o nedůvěře vládě. Důvodem jsou další škrty a úsporná opatření koaličního kabinetu, která mají podle TOP 09 a ODS zabránit prohlubovaní schodku státního rozpočtu. Mimořádná schůze bude podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka zřejmě v polovině března. 

„Budeme se tím ještě zabývat na grémiu, tam by mělo padnout definitivní rozhodnutí. Zároveň sbíráme podpisy a zároveň se zítra grémium bude situací definitivně zabývat. Předpokládám, že padne rozhodnutí. Mohlo by to být v polovině března, to je můj odhad,“ řekl Zaorálek v rozhovoru pro Rádio Česko.

Sociální demokraté prý doufají, že se na stranu levice přidá i nejmenší vládní strana Věci veřejné. Ta totiž dala tento týden najevo, že s návrhy ministerstva financí nesouhlasí – véčkaři odmítají zmrazení důchodů, zrušení porodného i zvýšení DPH.

Jenže jak pro rádio řekla místopředsedkyně strany a poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová, opozici prý ale ve svržení vlády nepodpoří.

„My opozici při hlasování o nedůvěře vládě nepodpoříme. Jsme součástí koalice, v tuto chvíli se budou vést velmi závažná vyjednávání ohledně návrhů, které se týkají ekonomických nástrojů, jak získat další peníze do státní kasy. Také nesouhlasíme s návrhy, které pan Kalousek přinesl. Je to otázka diskuze, která se potáhne asi dlouhou dobu. Jsme součástí koalice a bude využívat svých nástrojů a budeme jednat,“  řekla Klasnová.

Předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura je ale klidný a věří, že vláda Petra Nečase přežije.

Stanjura je klidný a VV věří

 „Věřím, že všechny tři koaliční strany ctí závazek vlády, jak se má snižovat deficit státního rozpočtu. V průběhu března se shodneme,“ řekl k tomu Stanjura a dodal: „Je poměrně legrační, že my z nás, kteří tady sedíme, víme, že ze strany sociální demokracie padá nejvíc urážek na hlavu poslanců Věcí veřejných a pak ti samí říkají: ‚My bychom chtěli, aby nám pomohli.‘ Tak sami uvidí, jestli v úsilí budou úspěšní, nebo ne. Předpokládám, že koalice bude jednotná a ukáže se to jako marné gesto.“

Na zvýšení daně z přidané hodnoty a úsporách v penzích se už v pondělí shodli ekonomičtí ministři. Podle nejsilnější opoziční strany ale vláda rozpočtovou situaci nezvládá a umí jen škrtat a zvyšovat nepřímé daně. O plánu i o připomínkách Věcí veřejných budou představitelé stran vládní koalice ale ještě jednat příští týden.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Michal Kortyš byl položen dotaz

Nevymlouváte se jen?

Dobrý den, pane Kortyši. Tvrdíte, jak pracujete v terénu, a proto se tak málo účastníte schůzí senátu. Proč ale už odmítáte sdělit, co v tom terénu děláte? Není to jen výmluva? Protože jestli se senát schází jen tak málo, tak proč si ten jeden až dva dny v měsíci neuděláte na schůzi čas, když je to ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…