Budeme alternativou kartelovému pojetí politiky, prohlásil Liška na sjezdu

24.11.2012 11:46 | Zprávy

Strana zelených volí nového předsedu. Funkci obhajuje Ondřej Liška. Utká se s Martinem Bursíkem, který na základě výsledků voleb v roce 2006 přivedl zelené do sněmovny a do vlády premiéra a tehdejšího šéfa ODS Mirka Topolánka. Sjezd začal v pátek a pokračuje do neděle.

Budeme alternativou kartelovému pojetí politiky, prohlásil Liška na sjezdu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Bursík

Liška ve svém projevu zdůraznil, že je potřeba lidem vysvětlovat, jaká pozitiva přinese politika strany pro lidskou existenci, materiální zabezpečení a osobní život. Prý je také třeba oslovit voliče „pirátské generace“, aby pochopili, že proud, který pohání jejich počítače, nesmí být vykoupen zničenou krajinou.

Zelenými idejemi umíme dostat ekonomiku do černých čísel

Důležité je transformovat ekonomiku, a tím pádem i celou společnost. Musí vzniknout nová pracovní místa, která budou chránit zdraví a lidskou důstojnost. „Musíme ukázat, že se zelenými idejemi umíme dostat ekonomiku do černých čísel, pomocí řešení, která respektují ekologické limity planety, a jsou sociálně odpovědné,“ vyzval přítomné delegáty. 

Vzpomněl na slova Václava Havla: „Země stále nevzkvétá“. Liška přišel s nápadem utvořit stínovou vládu v podobě zelené platformy výrazných osobností. Chce, aby se ze SZ stala alternativa kartelovému pojetí politiky. Je kvůli tomu ochoten spolupracovat s každým, kdo to vidí podobně.

Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky. Do Topolánkovy vlády bych už nevstoupil

 

Po Liškovi se slova ujal bývalý předseda zelených Martin Bursík. „Dvakrát nevstoupíš do stejné řeky. Ale znamená to, že společnost je jinde. I já jsem jiný člověk,“ uvedl. Prý by už nevstoupil do vlády Mirka Topolánka s většinou jednoho přeběhlíka. Nechce ale plivat na výsledky práce, kterých tam SZ dosáhla.

Základem úspěchu je prý obhajoba toho, co zelení dokázali v Topolánkově vládě. SZ by si neměla nechat ukrást úspěch programu Zelená úsporám. Strana dokázala prosadit regulaci dopravy ve smogových situacích. „Musíme být vidět, aby bylo vidět, že chráníme životní prostředí,“ zdůraznil Bursík.

Bursík vyzval  k ideologickému posunu do středu

Strana by se prý měla posunout do středu, aby mohla oslovovat voliče vpravo i vlevo – TOP 09 i VV. To dokáží například zelení v Německu. „Střed je nejméně ideologický a umožňuje dělat věcnou politiku a držet více proudů ve straně a názorovou pluralitu,“ myslí si bývalý předseda strany. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování II.

Děkuji za odpověď o párování I., Párování tedy neprobíhá jen na mimořádných schůzích jinak vždy. Bude hlasování o zvýšení koncesionářských Tv a rozhlas. poplatků, hlasování o zvyšování věku odchodu do důchodu na běžné schůzi, nebo mimořádné? Vy opravdu věříte, že stávající koaliční strany se budou c...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Tohle jen tak neprojde.“ Hřebejkovi se vrací výzva k zabití Zemana

9:50 „Tohle jen tak neprojde.“ Hřebejkovi se vrací výzva k zabití Zemana

Nenávistný výrok režiséra Jana Hřebejka vůči účastníkům oslavy osmdesátin Miloše Zemana by neměly or…