Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

20.09.2024 12:54 | Monitoring

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizové informace z povodně objevovaly primárně na jeho osobních sociálních sítích, místo oficiálních profilů úřadu. Při návštěvě jeho instagramu mnohé zaujaly hezké fotografie, které, jak se záhy zjistilo, vyšly kraj na bezmála čtyři miliony korun.

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“
Foto: Repro Facebook Jan Grolich
Popisek: Jan Grolich (KDU-ČSL)

Anketa

Zvládá Česká republika současné povodně?

hlasovalo: 5446 lidí

V Bavorsku se nedávno řešila aféra s marnivým zemským ministerským předsedou Markusem Söderem. Výrazný politik, který se také rád výrazně prezentuje na sociálních sítích, měl jen za rok 2022 utratit 180 tisíc euro z erárních peněz za fotografy. Proti jeho výrazně usedlejšímu předchůdci Horstu Seehoferovi stoupla tato položka v rozpočtu bavorského kancléřství na dvacetinásobek.

Bavorsko coby venkovský útvar na jihovýchodě země, s velmi liberální metropolí uprostřed, může mít svou českou obdobu v Jihomoravském kraji. A podobu podle všeho lze hledat i v zálibě krajského lídra v hezkém vyobrazení.

Letos čtyřicetiletý Jan Grolich se do čela kraje dostal čtyři roky nazpátek jako lídr kandidátky lidovců, kteří se dohodli s Piráty, Starosty a ODS proti vítěznému ANO. Předtím se absolvent brněnských práv živil také jako stand up komik, což se podle mnohých propsalo i do jeho politického působení a řízení kraje.

Grolich se stal jedním z nejvýraznějších lidovců a letos se o něm spekulovalo i v souvislosti s kandidaturou na předsedu strany na podzimním volebním sjezdu. Ve straně se brněnský rodák postavil jednoznačně na její liberální křídlo, hlasitě například odsoudil hlasování většiny poslaneckého klubu lidovců proti „manželství pro všechny“.

Jeho řízení krajského úřadu bylo výrazné, ale zaznívala i kritika, že je na efekt a pózu až příliš. Jeho instagramový profil Hejtman Grolich se plnil i několika příspěvky denně, a jeho prezentaci hejtmanské práce v rámci dialogů s „panem kšiltovkou“ (což je rozverný občan, kterého rovněž ztvárňuje Jan Grolich) někteří oceňovali jako zajímavou sondu na hejtmanství.

Jiným se ale zdála tato prezentace až příliš sebestředná.

 

 

Poukazovali zejména na to, že Hejtman Grolich je soukromým profilem lidoveckého politika, zatímco oficiální kanály krajského úřadu byly zanedbávány.

Web Jihomoravského kraje rozhodně nevypadá, že by zachycoval nejnovější trendy, a navíc ParlamentníListy.cz zjistily, že u řady zastupitelů jsou údaje, které jsou v jejich profilech uváděny, už několik let neaktuální.

Na Hejtmanu Grolichovi se mezitím řešila politika, regionální food festivaly a vedle toho hejtmanovy kulaté narozeniny.

Hejtman Grolich: Mám více sledujících...

Minulý týden zasáhly Česko povodně a občané začali od státu i samospráv vyhlížet informace. Jihomoravský kraj patřil k nejsledovanějším, protože Brno bylo jedním z prvních měst, pro které zaznělo varování.

Nakonec, jak se zdá, v jihomoravské metropoli vše dopadlo dobře, i díky práci vodohospodářů na místní přehradě.

Mnozí se ale pozastavovali nad tím, že pro oficiální informace od krajského úřadu musejí chodit na soukromé profily hejtmana, kde se objevovaly aktuální informace, které na oficiálních kanálech často nebyly vůbec, nebo se zpožděním.

V této atmosféře se konala krajská předvolební debata na serveru IDNES.cz, ve které proti Grolichovi stál mimo jiné Petr Vokřál, bývalý brněnský primátor a nyní krajský lídr hnutí Přísaha.

„Když jsem hledal oficiální stanoviska hejtmana a stream z bezpečnostní rady kraje, tak jsem na oficiálním krajském facebooku, twitteru ani na YouTubu nic nenašel,“ podivil se.

Pokud lidé musejí pro informace chodit na profil, který má být podle Vokřála placen koalicí SPOLU, tak to lze těžko vnímat jinak, než že hejtman spojuje informace o povodňové situaci se svou předvolební kampaní, která na profilu Hejtman Grolich v předposledním týdnu běžela na plné obrátky.

„Chtěl bych proto pana hejtmana požádat, aby se z toho opravdu nestala kampaň,“ vyzval Vokřál.

Reakce hejtmana Grolicha byla překvapená a pobouřená. „Přiznám se, že teď mám úplně jiné myšlenky. Ale myslím, že kdybychom streamovali naši tiskovou konferenci na oficiálním kanálu Jihomoravského kraje, tak byste mi zase vyčetli, že tento kanál využívám ke své sebeprezentaci,“ opáčil Vokřálovi.

„Navíc můj kanál má více sledujících, takže se informace dostanou k více lidem,“ dodal.

Otevřené téma hejtmanových sociálních sítí přimělo některé občany k dotazům, kdo vlastně platí velmi profesionálně vyráběný foto a video obsah na těchto kanálech.

Jedním z tazatelů byl i Petr Vokřál. Od krajského úřadu se mu na „sto šestku“ dostalo této odpovědi: „Výše mzdových nákladů na fotografy, které platil krajský úřad ze svého rozpočtu a kteří se současně podíleli na fotografování a natáčení hejtmana Jana Grolicha, a to od okamžiku, kdy se stal hejtmanem v roce 2020, je celkem tři miliony 852 tisíc korun“.

Matěj Gregor, lídr mládežnické organizace Motoristů, kteří jdou do voleb právě s Vokřálovou Přísahou, k tomu poznamenal, že exministryně Alena Schillerová utratila za fotografa svých slavných snímků 1,9 milionu a je jí to připomínáno už dva roky.

ParlamentníListy.cz se zajímaly v Jihomoravském kraji, jaké plnění bylo za zmíněnou částku poskytováno. Zajímal nás rozsah objednávek a kam byly fotografie distribuovány.

Zároveň nás zajímalo, zda existuje nějaká dohoda mezi krajem a hejtmanem ohledně publikace obsahu, jehož zveřejňování je předpokládáno zákonem.

Na otázky jsme až do pátečního poledne neobdrželi žádnou odpověď, která by vztahy mezi úřadem a hejtmanem vysvětlovala.

Zeptali jsme se proto hejtmanových spolustraníků, jak podle nich povodně komunikačně zvládl. „Z pohledu komunikace byl, dle mého názoru hejtman Grolich ukázkovým příkladem dobré praxe,“ myslí si lidovecký zastupitel Zdeněk Juránek.

„Obdobně dobře po pracovní a ještě více komunikační stránce zvládl i své první působení v čele kraje,“ dodal jako hodnocení celého čtyřletého mandátu.

„Za mne ve všem na jedničku,“ zhodnotila stranického kolegu jihomoravská lidovecká poslankyně Marie Jílková.

Naopak Zdeněk Koudelka, ústavní právník a kandidát na hejtmana za Trikoloru a SPD, je příkřejší: „Pakliže úřední osoba dává důležité informace na své osobní sítě, aniž by dříve byly na oficiálních stránkách úřadu, je to zneužití moci, protože cílem je nalákat lidi na soukromou prezentaci politika,“ myslí si.

„Pakliže tak úřední osoba činí v době, kdy lidé mají strach, jde o hyenismus a morální svinstvo,“ dodává.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 36 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…