Krade se, zloděj Masaryk. Zaorálek v ČT sprchoval Marka Bendu za restituce

23.11.2012 8:56 | Zprávy

V diskusním pořadu ČT Události, komentáře se nad církevními restitucemi střetl jeden z jejich nejvýraznějších obhájců, Marek Benda, s největším parlamentním kritikem schválené podoby vyrovnání s církvemi Lubomírem Zaorálkem. Ostrá debata se točila především kolem výše náhrad, kterou Zaorálek opakovaně označoval jako „luxusní“.

Krade se, zloděj Masaryk. Zaorálek v ČT sprchoval Marka Bendu za restituce
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Marek Benda zákon o církevních restitucích obhajuje

Hlavní část debaty se opět vedla ohledně vyčíslení hodnoty restituovaného majetku. „První ohodnocení majetku udělal Pavel Dostál a bylo to 100 miliard. Navýšeno o inflaci je to těch 135 miliard,“ objasňoval Marek Benda.

Tím však Zaorálka rozhodně neuspokojil. „Kde se vzalo těch 59 miliard náhrad ? To nám nadiktovali ekonomové církví,“ uvedl Zaorálek. „A ti k tomu dospěli na základě výpočtu, že tam, kde je cena lesní půdy dvanáct korun za metr čtvereční, tam počítali dvacet sedm, a tam, kde je za pole cena deset až patnáct korun, tam dali čtyřicet čtyři. A já prostě tvrdím, že jsou to hausnumera,“ zpochybnil výpočet.

K jeho číslům později Marek Benda uvedl, že jsou nesmyslná. „Vy jste převzali tahle čísla od Vlastimila Tlustého, který s nimi přišel v roce 2008 a vůbec nezohledňujete, že od toho roku 2008 se ta čísla změnila, že je to v intravilánu, kde jsou ty ceny vyšší, a další věci. A já nevím, proč tuhle nesmyslnou argumentaci pořád přebíráte,“ kroutil hlavou Benda.

Zaorálek se poté rozčílil při odpovědi na dotaz, co říká na základní princip, že co bylo ukradeno, má být vráceno. „A byl tím zlodějem podle Vás i Masaryk, když po roce 1918 prováděl první pozemkovou reformu? Tady není žádná garance, že nebude prolomena hranice Února 1948,“ padalo z místopředsedy sněmovny. „A přijde mi nestydaté, že se tady říká, že co bylo ukradeno, to má být vráceno, když se v této zemi krade o sto šest,“ uzavřel.

Marek Benda poté reagoval na Zaorálkovo tvrzení, že má obavy, že církve nebudou majetek užívat k účelu, pro který byly zřízeny. „To je rozdíl mezi námi dvěma, že vy víte, k čemu byly vytvořeny a chcete jim to připomínat a hlídat, zda to dodržují. Kdežto já je považuji za samostatné subjekty, kterým stát nemá co přikazovat a nemá je hlídat,“ srovnával Benda. „Vy prostě pořád žijete v těch padesátých letech, kdy existovali straničtí tajemníci a na církve bylo potřeba dohlížet. A všechny Vaše teze o majetkovém vypořádání jsou jen návratem do této fáze dohledu,“ zaútočil na místopředsedu ČSSD.

„Ano, a vy se chcete vrátit zpátky o dvě stě let,“ vrátil mu Zaorálek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Aktuálně:

Zdá se mi to, nebo se ODS tak zalekla toho, že byste se spojil s ANO, že vám je údajně nabízeno být ministrem? A ještě k celé té kolizi ve vládě. Vy už jste řekl, že jste na premiéra žádný tlak nevyvíjel, ale jak si vysvětlit, že Fiala najednou tak otočil? Nemyslíte, že by bylo na místě to vysvětlit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti

14:30 „Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti

POHLED IVANA HOFFMANA Volby v Rakousku, kde vyhráli Svobodní? „Bylo by skvělé, kdyby se zkorumpované…