Matka popisuje muka, která rodičům způsobily úřady práce

24.11.2012 13:00 | Zprávy

Úřad práce udělal všechno pro to, aby tisíce rodičů nedostaly rodičovský příspěvek, zní z regionů. Nedostupnost formuláře, jeho nesprávné označení a co nejméně informací pustit mezi lid. Tak vidí nepřejícný byrokratický systém mimo jiné vysokoškolsky vzdělaná maminka z Chomutova, která je právě na rodičovské dovolené. ParlamentnímListům.cz podrobně popsala úmorné martýrium, kterým si žadatelé museli kvůli jednomu lejstru projít.

Matka popisuje muka, která rodičům způsobily úřady práce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

Přes devět tisíc maminek letos na podzim zmeškalo termín, dokdy měli donést na úřad „Prohlášení žadatele o dávky státní sociální podpory“, jinak přijdou o rodičovský příspěvek, byť na něj dosud mají nárok. Byla to novinka. Do konce října měly odevzdat úřadu formulář, který v podstatě jen potvrzuje, že ony a jejich děti bydlí v České republice. Problém s ním ovšem měli i ti, kteří o něm náhodou věděli.

Záhadně schovaný cancour a ještě navíc s jiným názvem!

To aby si člověk bral volno a prášek na hlavu! Jediný formulář a kvůli tomu, kolik se s ním natropí zmatků, možná zůstalo bez dávek více maminek, než těch, které prostě jen zapomněly nebo nevěděly, že se po nich něco žádá. Vše kolem novoty si Radka Šafaříková, maminka dvouletého Damiana, začala zjišťovat poté, co poprvé v září slyšela o nové povinnosti v České televizi. „Jelikož se mě to týká, zbystřila jsem. V televizi mluvil jakýsi úředník, že opravdu když do konce října papír nedodáme, tak pak dostaneme houby,“ vzpomíná, že se dozvěděla o záležitosti jen z médií.  „Jenže - tento záhadný formulář nebylo možné si nikde stáhnout,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz, že v době, kdy všechny agendy a formuláře jsou už dnes v podstatě dostupné elektronicky, v případě tohoto lejstra tomu tak nebylo.

V Chomutově ještě perlička navíc: „Teď je nová pobočka na úřadu práce, takže jsem místo v Chomutově na takzvané kordy musela vyrazit ještě do Cihlářské ulice. Tam na informacích papír měli – přečetla jsem jim ten dlouhý název, co přesně chci. Ale u nás v Chomutově se to jmenovalo jen ´prohlášení o bydlení´, nemělo to žádnou oficiální hlavičku. Jen takový cancour, kde byla tabulka a pokyny - musely se tam vypsat všechny posuzované osoby,“ vzpomíná, co ji překvapilo.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Empatie,

Obecně by měly být schopnosti empatie mimořádně rozvinuté u všech profesí, kde dochází k výrazné interakci s jinými lidmi. Můj názor je, že u politika obzvlášť. Co vy na to ? Jinak, ač "stará" bába Vám Pirátům fandím.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Tohle jen tak neprojde.“ Hřebejkovi se vrací výzva k zabití Zemana

9:50 „Tohle jen tak neprojde.“ Hřebejkovi se vrací výzva k zabití Zemana

Nenávistný výrok režiséra Jana Hřebejka vůči účastníkům oslavy osmdesátin Miloše Zemana by neměly or…