Slavné britské noviny pochválily Kalouska. Prý jde o vtip

23.11.2012 9:06 | Zprávy

Jako špatný vtip brali ekonomové, podnikatelé i politici informaci, že podle renomovaného britského listu Financial Times je český ministr financí Miroslav Kalousek nejdůvěryhodnějším ministrem financí v Evropě. „Konečně chápu, proč je v té Evropě tak strašná krize,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kalouskův předchůdce v křesle ministra financí Vlastimil Tlustý.

Slavné britské noviny pochválily Kalouska. Prý jde o vtip
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

Porota hodnotila ministry podle tří kritérií – ekonomických výsledků, důvěryhodnosti v očích finančních trhů a politických schopností. Kalousek v celkovém hodnocení sice klesl o tři příčky na 11. místo a dostali se před něj kolegové z Polska a Slovenska, přesto se zařadil na dělené první místo, pokud jde o kredibilitu neboli důvěryhodnost. Není divu, že výsledek hodnocení Miroslava Kalouska potěšil.

„Kredibilita znamená důvěru. Důvěra ve finanční politiku vlády je nesmírně důležitá. Vážím si všech svých kolegů, se kterými jsem v anketě uveden, lehké to nemá nikdo z nás,“ reagoval na anketu.

Evropa konečně přiznala, jak je na tom špatně

Podnikatel a první místopředseda Strany soukromníků ČR Rudolf Baránek, který v minulosti ParlamentnímListům.cz řekl, že kroky ministra financí Miroslava Kalouska vedou k likvidaci malého a středního stavu a nazval ho nepřítelem živnostníků, k největší důvěryhodnosti českého ministra financí prohlásil: „Mám radost, že se Evropa konečně přiznala, jak je na tom skutečně špatně.“

Nevím, v čem bychom byli lepší než ostatní země

Ekonomka Markéta Šichtařová si prý o podobných žebříčcích myslí své. „Už dávno je neberu vážně, protože odrážejí jen subjektivní názor hodnotitelů. Kdyby je sestavoval někdo jiný, mohl by dopadnout úplně opačně,“ prohlásila.

Přesto si myslí, že by mělo být sestavení žebříčku podloženo nějakými statistickými údaji. „Hodnotit by se mělo například podle růstu veřejných dluhů, hospodářského růstu, vyrovnaných veřejných financí. Ale nenapadá mne jediný ukazatel, že jsme na tom líp než ostatní země,“ říká uznávaná ekonomka.

Hrozivě roste veřejný dluh, protože Ministerstvo financí nadhodnocuje hospodářský růst

Jako jednu z největších chyb považuje, že Ministerstvo financí každý rok připravuje státní rozpočet na základě nadhodnoceného hospodářského růstu, ale ekonomika roste pomaleji. „Očekávám, že v příštím roce bude česká ekonomika v recesi, ale Ministerstvo financí pro rok 2013 počítá s mírným hospodářským růstem. Když se sestaví rozpočet podle nadhodnoceného růstu, pak nutně skončí s vyšším deficitem, což má obrovské důsledky, protože pak stále narůstá veřejný dluh a Česko směřuje rychleji řeckou cestou,“ vysvětlila ekonomka.

Veřejný dluh vzrostl z roku na rok o šestnáct procent. „Nejsme na tom zatím tak špatně, pokud jde o výši dluhu, ale rychlost, s jakou narůstá, je hrozivá,“ varuje Markéta Šichtařová.

Ocenění by si zasloužila Česká národní banka

Lépe než ostatní země jsme na tom podle ekonomky v tom, že pomaleji narůstá plnění zásob, což znamená, že netiskneme ničím nekryté peníze, jako to dělá eurozóna. „Ale to není zásluha Ministerstva financí, ale České národní banky. Kdyby někdo sestavoval žebříček centrálních bank, Česká národní banky by v něm figurovala velmi vysoko, protože díky její měnové politice u nás nehrozí riziko tak vysoké inflace,“ ocenila politiku České národní banky.

Ekonomové kritizují i Kalouskem prosazované zvyšování daní

Ekonomové i podnikatelé kritizovali i nedávno schválený daňový balíček, který prosazoval právě ministr financí Miroslav Kalousek. Daňovou politiku vlády označil za podivnou ekonom Pavel Kohout. „Nejenže daňové sazby se mění rok co rok, ale vlastně každoročně je vyhlášena nějaká menší či větší daňová reforma. Pokud se ptáte, jestli to prospívá investicím a hospodářskému růstu, pak rovnou říkám, že neprospívá,“ sdělil ParlamentnímListům.cz

Zvýšením daní vláda podlomila soukromou spotřebu

„Pokud se DPH zvýší v této podobě, vybere se příští rok na daních ještě méně než letos,“ varovala ještě před schválením balíčku ekonomka Markéta Šichtařová. Zvyšování DPH označila za jedno ze selhání vlády. Kritizuje, že v situaci, kdy se už na konci loňského roku potvrzovaly nepříznivé odhady vývoje ekonomiky, začalo Ministerstvo financí plánovat zvýšení daní, „hlavně té nešťastné DPH“.

„Mohli jsme se poučit z odstrašujícího příkladu Řecka a Španělska, kde také počítali s vyšším růstem ekonomiky, zvýšili daň a ohrozili státní rozpočet, protože lidé se lekli a přestali utrácet,“ řekla ParlamentnímListům.cz známá ekonomka. Zvýšením daní tak vláda prý podlomila soukromou spotřebu. „To je hlavní důvod, proč se česká ekonomika ocitla v recesi,“ vysvětlila ParlamentnímListům.cz.

V Česku má Kalousek nízkou důvěru veřejnosti

Britský list je přesvědčen, že český ministr financí se těší největší důvěře finančních trhů. Bohužel o důvěře českých občanů se to říci nedá. Podle českých žebříčků popularity politiků se ocitl z 29 hodnocených na 28. místě. Miroslavu Kalouskovi ještě v září 2010 věřilo 32 procent, dnes už má důvěru jen dvanácti procent dotázaných.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Empatie,

Obecně by měly být schopnosti empatie mimořádně rozvinuté u všech profesí, kde dochází k výrazné interakci s jinými lidmi. Můj názor je, že u politika obzvlášť. Co vy na to ? Jinak, ač "stará" bába Vám Pirátům fandím.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti

14:30 „Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti

POHLED IVANA HOFFMANA Volby v Rakousku, kde vyhráli Svobodní? „Bylo by skvělé, kdyby se zkorumpované…