Zaorálek se přel s Bendou na ČT kvůli restitucím: Dluh, který má být splacen, či výsměch?

22.11.2012 22:37 | Zprávy

Schválení církevních restitucí provází štěpení politiků i veřejnosti na dva tábory, jedni je vehementně brání, zatímco druzí odsuzují. „Restituce jsou nespravedlivé a směšné,“ prohlásil Lubomír Zaorálek, místopředseda Poslanecké sněmovny. Marek Benda, místopředseda poslaneckého klubu ODS je však hájí: „Tento dluh musel být splacen.“ Střetli se se svými názory v pořadu Události, komentáře na ČT 24.

Zaorálek se přel s Bendou na ČT kvůli restitucím: Dluh, který má být splacen, či výsměch?
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce-ilustrační koláž

 

Zaorálek se ztotožnil s výrokem prezidenta Václava Klause, že církevní restituce vytváří reálná rizika závažného prolomení dosavadní restituční legislativy a vzniku nových nároků a požadavků vůči státu ze strany subjektů, které se na základě tohoto zákona mohou cítit diskriminovány. Církevní restituce nejsou nejsou podle něj spravedlivé: „Když se podíváte na restituce z 90. let, zjistíte, že existovalo spoustu podmínek a omezení,“ prohlásil. „Církevní restituce v takové podobě je luxusní kompenzace v několikanásobku tržní ceny.“

Jakékoliv zvýhodnění církve však Benda jednoznačně odmítá. „Církev musela dvacet let čekat na splacení dluhu,“ poukázal na to, že měla obdržet restituce už v roce 1991, ale nestalo se tak kvůli vnitřní hádce na Slovensku. Vláda už podle něj tento dluh prostě musela splatit. Církev ale podle Zaorálka oněch dvacet let rozhodně netrpěla nedostatkem finančních prostředků, neboť dostávala příspěvky od státu.

Hrozí prolomení restituční hranice z roku 1948?

Hosté pořadu se neshodli ani na otázce, zda hrozí prolomení restituční hranice z roku 1948. Benda tuto možnost zcela popírá, Zaorálek se jí obává. „Prolomení hranice nehrozí,“ hlásil Benda a dodal, že ještě není jisté, zda si církve zažádají o majetek v celé výši 75 miliard korun, zatímco Zaorálek nevěřícně kroutil hlavou s tím, že takové vyrovnání s církvemi nemá historické obdoby.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování II.

Děkuji za odpověď o párování I., Párování tedy neprobíhá jen na mimořádných schůzích jinak vždy. Bude hlasování o zvýšení koncesionářských Tv a rozhlas. poplatků, hlasování o zvyšování věku odchodu do důchodu na běžné schůzi, nebo mimořádné? Vy opravdu věříte, že stávající koaliční strany se budou c...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti

14:30 „Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti

POHLED IVANA HOFFMANA Volby v Rakousku, kde vyhráli Svobodní? „Bylo by skvělé, kdyby se zkorumpované…