Libor Dvořák: Bouřlivý víkend na Ukrajině

24.02.2014 21:31 | Zprávy

Bratrsky pomůžeme, vzkazuje Rusko, i když Ukrajina, alespoň zdánlivě, směřuje k situaci, již bychom snad mohli označit za alespoň relativně normální: jediná fungující vrcholná politická instituce, Nejvyšší rada neboli parlament, opravdu pracuje, a to docela efektivně, prezident Janukovyč je definitivně ze hry, jeho Strana regionů se zřejmě beznadějně rozpadá a Julie Tymošenková naopak stojí na prahu nové politické kariéry, která by mohla vrcholit úřadem hlavy státu.

Libor Dvořák: Bouřlivý víkend na Ukrajině
Foto: ČT24
Popisek: Demonstrace na Ukrajině

Také poměry na východě země jsou zřejmě klidnější, než jsme se ještě o víkendu obávali. Kdyby se zároveň neukázalo to, co se vlastně dlouho tušilo a co teď jen pojmenoval úřadující prezident a předseda parlamentu Oleksandr Turčynov, totiž že Ukrajina stojí na prahu státního bankrotu a peníze na běžný provoz státu zřejmě nemá ani do konce tohoto měsíce, byla by aktuální ukrajinská perspektiva po dramatickém čtvrtroce vlastně docela dobrá.  

Velkým překvapením v této situaci není dnešní projekt Prohlášení nejvyššího vedení Ruské federace k dění na Ukrajině, údajně z pera novináře Vitalije Treťjakova. Zmíněné prohlášení, které zatím nemá oficiální podobu, mluví o „nelegitimitě vlády či prezidenta, kteří k moci přišli v důsledku státního převratu či dokonce teroristických projevů neposlušnosti“. Rusko by „nemělo uznávat vládu, na jejímž složení se tak či onak budou podílet skupiny a sdružení, přímo navazujících na rodokmen stran a ozbrojených uskupení, jež se v letech druhé světové války postavily na stranu nacistického Německa.“ Rusko by mělo upozornit, že se „všemi dosažitelnými způsoby a metodami zastane práv ruských občanů a ruské populace Ukrajiny… pokud budou tato práva státním převratem na Ukrajině nějak ohrožena“. A tak dále, a tak podobně – to všechno už známe a v naší zemi jsme podobnou „internacionální pomoc“ i zažili. Na konci projektu prohlášení se naštěstí konstatuje, že dokud zmíněná práva nebudou na území bývalých svazových republik flagrantně narušována… bude Rusko situaci jen se znepokojením sledovat…  

Pevně doufejme, že alespoň zatím si Rusko s touto případnou proklamativní pohrůžkou vystačí a nebude pomýšlet na gruzínský scénář z roku 2008. Tehdy totiž – a to je třeba připomenout – dobývání jihoosetského Cchinvali tehdejší gruzínský prezident Saakašvili skutečně zahájil a zavdal tak formální důvod k ruské invazi. Ukrajinská realita podobné záminky rozhodně neskýtá.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rozhlas.cz

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Kdy konečně vyhodí z pražské radnice Hřiba?

15:06 Jiří Paroubek: Kdy konečně vyhodí z pražské radnice Hřiba?

Pokud má pražský občan nebo osoba, která dojíždí do Prahy denně za prací většinou autem (je jich až …