Ostrava má kromě teplé vody už i teplo, ve stejné kvalitě jako před povodněmi

23.09.2024 10:23 | Tisková zpráva

Zaměstnancům Veolia Energie se podařilo obnovit dodávky nejen teplé vody, ale i tepla pro celou Ostravu. Navíc se jedná o dodávky plnohodnotné, nikoliv provizorní. Právě provizorní dodávky zásobovaly teplou vodou minulý týden většinu obyvatel Ostravy. Provizorium je ovšem oficiálně u konce a kvalita dodávek teplé vody i tepla je stejná jako před povodněmi.

 Ostrava má kromě teplé vody už i teplo, ve stejné kvalitě jako před povodněmi
Foto: Ostrava.cz
Popisek: Ostrava

Obnovení dodávek teplé vody i tepla se v Ostravě plnohodnotně událo o uplynulém víkendu navzdory tomu, že rozsáhlé opravy primárního energetického zdroje pro město – Elektrárny Třebovice – stále probíhají.

„Je to tak, v Elektrárně Třebovice intenzivně pracujeme na opravách nutných pro její znovu zprovoznění. Zároveň se nám ale povedlo nalézt jiné řešení. Pracovali jsme na něm usilovně ve dne v noci prakticky celý minulý týden. Odklízeli jsme tuny bahna, naplavenin, vyvrácené stromy a s hasiči rovněž odvodňovali zaplavené parovody. O víkendu jsme pak vše konečně spustili,“ říká Kamil Vrbka, ředitel regionu Morava společnosti Veolia Energie.

„Zásadní je, že se nejedná o žádné provizorium. Půjde o plnohodnotné dodávky tepla i teplé vody, které nebudou kolísat a teplá voda bude mít standardní teplotu. Dostat do ostravských domácností teplo pro nás bylo mimořádně důležité. Teploty začínají klesat, a především ráno a večer si bude chtít řada lidí doma přitopit,“ dodává Vrbka.

Klíčem záložní zdroje a propojenost rozvodů

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 3034 lidí

„Potřeba flexibilně reagovat na aktuální situaci ukázala, jak velkou výhodou je pro Ostravu robustní propojená soustava centrálního zásobování teplem stejně jako existence záložních zdrojů energie. Ty jsme aktivovali a získali tak čas potřebný pro nezbytnou a důkladnou opravu třebovického provozu. Máme pár dní po povodních, které oficiálně v Moravskoslezském kraji skončily teprve 19. září, a Ostravané už teď mají stabilní dodávky tepla i teplé vody. Mám velkou radost, že se to povedlo a chci vyzdvihnout pomoc hasičů a celého IZS na celém procesu. Obrovsky nám pomohli,“ uvádí Kamil Vrbka.

Jedinou výjimkou v celé Ostravě je v tuto chvíli Průmyslový areál Martinov a dodávky technologické páry pro jeho potřeby.

Níže přehled termínů, od kdy jsou stabilní dodávky tepla a teplé vody v městských částech Ostravy obnoveny:

  • Ostrava-Střed – středa, 18. 9. 2024
  • Ostrava-Jih – neděle, 22. 9. 2024
  • Ostrava-Poruba – neděle, 22. 9. 2024

Obnovení dodávek po povodních prověří celou soustavu a může ojediněle přinést ještě další potřebu menších oprav, které bude Veolia Energie řešit obratem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Šárka Jelínková byl položen dotaz

Jak dlouho mají uprchlíci z Ukrajiny nárok na dávky?

Pomáhat je lidské, na druhou stranu, měli by podle vás mít nárok na dávky třeba i ti, co už jsou tu třeba rok? Za tu dobu se už přeci dá najít nějaká práce, hlavně když je jí podle všeho u nás dost.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Brno: Activity Park BRNOcity je otevřen, na své si zde přijdou předškoláci i starší děti

22:09 Brno: Activity Park BRNOcity je otevřen, na své si zde přijdou předškoláci i starší děti

Po roce a půl projekčních a stavebních prací je hotový další projekt, který získal podporu v partici…