Česká Lípa: Zastupitelstvo města schválilo rozpočet na rok 2015

02.03.2015 13:43 | Zprávy

S příjmy v předpokládané výši 537 milionů korun bude v letošním roce hospodařit město Česká Lípa. Výdaje jsou plánované na 564 milionů korun. Město očekává v letošním roce získat 32 milionů z dotačních programů na rozpracované investiční akce, rozpočet města by tedy měl být v konečném důsledku přebytkový, a to o zhruba pět milionů korun. Vyplývá to z pozměněného návrhu rozpočtu na rok 2015, který zastupitelé na svém únorovém zasedání schválili 22 hlasy z celkových pětadvaceti.

Česká Lípa: Zastupitelstvo města schválilo rozpočet na rok 2015
Foto: ceska-lipa.info
Popisek: Česká Lípa

„V minulosti byl rozpočet města prezentován bez toho, aniž by někdo vysvětlil občanům a zastupitelům priority, podle kterých byl rozpočet sestaven. My jsme priority sestavování rozpočtu na rok 2015 stanovili takto: sestavit vyrovnaný rozpočet, připravovat investiční akce v tomto volebním období kontinuálně s cílem maximálně využít dotační prostředky EU a státního rozpočtu a transparentní rozdělování finanční podpory města do různých oblastí veřejného života v České Lípě. Zbývá dodat, že prioritou vedení města pro rok 2015 bude rovněž nastavení procesů sestavování i schvalování rozpočtu, jeho formální stránka a jako samostatná kapitola také financování příspěvkových organizací a dalších společností městem zřizovaných,“ uvedla starostka České Lípy Romana Žatecká.

Rozpočet na rok 2015 byl na zasedání zastupitelstva schválen v pozměněné formě, odsouhlaseny byly celkem čtyři pozměňovací návrhy předložené vedením města. Změny rozpočtu částečně vyplynuly z připomínek jednotlivých politických stran a hnutí zastoupených v zastupitelstvu města, nejvíce změn si však vynutila novela zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Ta začala platit od 20. února letošního roku, změny tak nemohly být zapracovány do původně zveřejněného návrhu rozpočtu.

Změny související s novelou zákona o rozpočtových pravidlech se dotkly především grantových programů města. Ty mají nyní jiné názvy, ale především je nutné všechny zásady těchto nově pojmenovaných dotačních programů města pro nejrůznější oblasti přepracovat tak, aby odpovídaly novele zákona. Jakmile budou zásady přepracovány a schváleny ve výborech a zastupitelstvu, musí být na 30 dní zveřejněny. Teprve poté mohou organizace podávat žádosti o dotace. Tyto žádosti pak budou výbory a komise hodnotit podle nově stanovených kritérií a poté bude o dotacích rozhodovat zastupitelstvo.

„Kvůli novele zákona tak v letošním roce dojde k tomu, že organizace dostanou peníze z dotačních programů města nejdříve v červnu. Dopad této novely tak bude pro mnohé organizace ve městě velmi nepříjemný, ale musíme se s tímto problémem vyrovnat, stejně jako ostatní města a obce v republice. Abychom alespoň částečně kompenzovali tuto velkou časovou prodlevu v čerpání peněz, navýšili jsme částky v dotačních programech na sport, kulturu, sociální oblast a fond rady města,“ uvedla Romana Žatecká.

Z rozpočtu města musely být kvůli novele navíc vyškrtány položky určené jako individuální podpory konkrétním organizacím či službám (např. služby osobní asistence, příspěvek hospicu sv. Zdislavy, příspěvek na festival Lípa Musica, příspěvek Českolipskému dětskému sboru). Aby město mohlo tyto akce i přes novelu zákona podpořit, navýšilo částky v dotačních programech, kam si organizace podají žádost o potřebné finanční prostředky. V kulturním dotačním programu na letošní rok je tak k dispozici 1,5 milionu Kč, tedy o půl milionu korun více, než bylo původně navrženo, v dotačním programu pro oblast sportu je o 400 tis. Kč více – tedy 8,4 mil. Kč, částka pro dotační program v sociální oblasti se navýšila o téměř 1 mil. Kč na 1, 88 mil. Kč a ve fondu rady je o 150 tis. Kč více, tedy 500 tis. Kč. Příspěvek 1 mil. Kč od ČLT, který město v minulosti celý používalo jako příspěvek na festival Lípa Musica, bude použitý na pořádání kulturních akcí městem, není tedy již rozdělen mezi konkrétní příjemce.

Na investiční akce má město v rozpočtu vyčleněnou částku zhruba 107 milionů korun. Prioritou jsou investice do snížení energetické náročnosti budov škol (zateplení ZŠ Slovanka, MŠ Šikulka, Sovička a MŠ Roháče z Dubé), investice do oprav střech školních budov, do oprav kulturních a sportovních zařízení – stadion u Ploučnice, Jiráskovo divadlo. Investovat město bude také do výstavby nových chodníků (např. v ulici Českých bratří) nebo oprav zastávek MHD – na tuto položku přibyla přímo na jednání v rámci pozměňovacího návrhu místostarosty Ranince částka 500 tis. Kč. Součástí pozměňovacího návrhu místostarosty města bylo také navýšení částky na údržbu komunikací a chodníků ve městě, a to o 5 mil. Kč na konečných 19 mil. Kč, přisypaly se peníze také na obnovu veřejného osvětlení či prvků na dětských hřištích ve městě.

„Největším cílem města i nadále zůstává snaha o maximální využití dotačních titulů. Ty chceme v letošním roce použít například na restaurování kašny na náměstí T. G. Masaryka, zateplení školek, inventarizaci zeleně, obnovu veřejného osvětlení nebo na pořízení nového informačního systému pro městskou policii. Kromě toho chceme i nadále zaměstnávat pracovníky na veřejně prospěšné práce a také zaměstnávat lidi na vytvořených společensky účelných pracovních místech, v rámci kterých zaměstnáme primárně mladé lidi bez praxe či naopak občany starší 55 let,“ doplnila Romana Žatecká.

Po komunálních volbách v říjnu 2014 převzalo nové vedení města (zvolené 10. listopadu 2014) rozpracovaný rozpočet města Česká Lípa pro rok 2015, který byl k tomuto datu navržen se schodkem cca 70 milionů korun. Součástí seznamování s tímto návrhem tedy byly především rozsáhlé revize s cílem minimalizovat schodek a sestavit rozpočet vyrovnaný. Na revizi návrhu rozpočtu města pro rok 2015 pracovalo vedení města a finanční výbor - dne 4. února 2015 doporučil finanční výbor zastupitelům města předložený návrh schválit, a to hlasy všech přítomných, následně se dne 16. února 2015 s návrhem rozpočtu seznámila Rada města Česká Lípa a rovněž ho jednomyslně doporučila zastupitelům schválit.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mucl.cz

Ministerstvo zahraničí

Pane prezidente,proč si myslíte,že Lipavský je dobrý ministr zahraničí?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše

16:33 Plzeň: Make up představuje v Galerii města tvorbu Jakuba Tomáše

Novým pokračováním projektu West Point zaměřeného na autory, které pomáhalo formovat prostředí Plzně…