Jičín: Na Evropský týden mobility připravuje město čtyři zajímavé aktivity

02.09.2024 7:17 | Tisková zpráva

Město Jičín se opět připojí k Evropskému týdnu mobility, který připadá na 16. až 22. září. Iniciativa upozorňuje na problematiku dopravy a také na to, že mobilitu lze řešit i jiným způsobem, než je zvykem.

Jičín: Na Evropský týden mobility připravuje město čtyři zajímavé aktivity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Jičín na tento týden připravuje několik aktivit pro širokou veřejnost. představí koncepci cyklistiky, nastíní zkušenost s autonehodou pomocí VR, zorganizuje cyklovyjížďku a vyhlásí sbírku Kola pro Afriku.

Prezentace nové cyklistické koncepce ve městě Jičín se uskuteční dne 17. září od 17 hodin v učebně ve Valdštejnském zámku, kdy se veřejnosti představí Ing. arch. Tomáš Cach, který je odborným konzultantem pro přípravu zmíněného dokumentu. Jeden z podstatných kroků Jičín učinil na jaře letošního roku, kdy byl zaveden systém sdílených kol Nextbike, avšak jde pouze malou část, neboť koncepce se věnuje celému katastrálnímu území města Jičín. Během setkání proběhne diskuse s občany, přičemž podněty budou důležitými podklady pro další práce na koncepci.

Uskuteční se také cyklovyjížďka Jičínem, která se osvědčila v minulém ročníku. Koná se dne 19. září v 10 hodin, sraz bude před vlakovým nádražím. Zájemci si určitě nesmí zapomenout kolo a vyrazí asi na 15kilometrovou trasu, během níž městský architekt Ing. arch. Radek Jiránek představí aktuálně připravované projekty. Trasa povede po zklidněných komunikacích, stezkách a pěšinách. Konec se očekává okolo 13 hodin. Cyklovyjížďka nabízí možnost, jak lze poznat Jičín z nové perspektivy a dozvědět se mnoho nových informací o chystaných stavebních projektech.

V rámci školní výuky se připravuje Dopravní nehoda na zkoušku. Jedná se o putovní projekt využívající virtuální realitu, která přesvědčivou, avšak bezpečnou formou zprostředkuje drsnou zkušenost dopravní nehody – střetu s chodcem. Smyslem je, aby se žáci naučili vnímat riziko při pohybu přes vozovku a uměli střetům předcházet. Na základě jejich chování ve VR se ukáže, zda ke střetu s vozidlem dojde, či ne. Jak se říká, nejlepší lekcí je osobní zážitek, avšak zde nebude hrozit žádné zranění, na rozdíl od skutečné nehody.

Čtvrtou aktivitou bude sbírka kol pro Afriku. Tato iniciativa se vrací do Jičína po více letech a umožní občanům předat starší kola pro dobrou věc, aby se ještě využila. Sebraná kola budou opravena a zaslána do Afriky, kde umožní dětem lepší dopravu ke vzdělání. Smyslem je podpořit vzdělanost nové generace v rozvojových regionech. Tato akce se uskuteční ve spolupráci se společností Kola pro Afriku o.p.s. Iniciativa Evropský týden mobility (ETM, popř. European Mobility Week – EMW) se týká všech států a měst Evropské unie, která prochází významnou proměnou.

Iniciativa se snaží motivovat k zamyšlení a představit nové koncepce v dopravě. Tradiční pojetí dopravy, které se v evropských městech upevnilo, již přestává postačovat společenské poptávce i ekologicko-ekonomické realitě. Evropský týden mobility však ukazuje, že postupná proměna dopravy a mobility nemusí vzbuzovat obavy. Naopak může být zajímavou, pozitivní výzvou.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

svoboda slova

Souhlasím s váma, že svoboda slova není absolutní, ale myslíte, že tím, že budete lidem nařizovat, co si mají myslet a říkat nebo spíš neříkat (narážím na to, že chcete zakázat ,,špatné" názory), že to povede k něčemu pozitivnímu? Že pomáhá něco vyřešit Foltýn, který uráží každého, kdo má jiný názor...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: Zátopek rozběhá děti i dospělé

11:17 Kopřivnice: Zátopek rozběhá děti i dospělé

Kopřivnice si každý rok v září připomíná svého legendárního rodáka Emila Zátopka, na jehož počest po…