Pardubice dotahují změny v dani z nemovitostí, peníze chtějí investovat

26.09.2024 7:17 | Tisková zpráva

Rada města Pardubic schválila na svém zasedání návrh Obecně závazné vyhlášky statutárního města Pardubice o úpravě koeficientů daně z nemovitých věcí, které by měly platit od příštího roku.

Pardubice dotahují změny v dani z nemovitostí, peníze chtějí investovat
Foto: pardubice.eu
Popisek: Pardubická radnice

Vyhláška zohledňuje červnové rozhodnutí Zastupitelstva města Pardubic, které schválilo úpravu místního koeficientu pro stavby a jednotky určené pro podnikání na hodnotu 4,0. Z návrhu vyhlášky dále vyplývá sjednocení koeficientu pro obytné domy a byty na zákonné výši 3,5. Pokud návrh podpoří i zastupitelé, nové koeficienty by měly platit s účinností od 1.1.2025. Jedná se o formální dotažení procesu, který zahájilo zastupitelstvo města, a který mimo jiné reaguje na legislativní změny v Zákoně o dani z nemovitých věcí, které budou účinné od 1. ledna příštího roku.

„Reagujeme tím na snížení podílů na rozpočtovém určení daní, kdy vláda shora prosadila snížení podílu městům a obcím na některých daních příjmů fyzických, právnických osob, DPH a dani z hazardu už v roce 2024. V roce 2025 nám vláda bere ještě větší podíly. Oproti roku 2023 přijdeme podle predikcí odborníků kvůli vládě v příštím roce o 85 milionů korun na příjmech. Pokud někdo v roli vládního poslance, zároveň opozičního zastupitele města a obvodu argumentuje, že celkové příjmy městu rostou, tak účelově zkresluje realitu, protože kvůli vládou nezvládnuté a rekordní inflaci, narostly městům zároveň výrazně investiční náklady i provozní výdaje. Nemůžeme si dovolit schodkové rozpočty jako vláda, musíme a hospodaříme zodpovědně,“ vysvětluje 1. náměstek primátora Jakub Rychtecký, zodpovědný za ekonomiku a rozpočet, s tím, že je velmi rád za rozumný kompromis, kterého se podařilo dosáhnout na jednáních s Krajskou hospodářskou komorou Pardubice.

Primátor Jan Nadrchal upozornil, že město Pardubice nezvýšilo daň z nemovitostí od roku 2013, přestože hodnota majetku díky městským investicím výrazně vzrostla.

Anketa

Kdo je budoucností ODS?

hlasovalo: 7135 lidí

„Při jednáních s podnikateli jsme hledali vyvážené řešení, abychom mohli nadále investovat do městské infrastruktury jako jsou mosty, parkovací domy nebo školská infrastruktura, které přispívají k rozvoji podnikání. Myslím, že se nám podařilo dosáhnout rozumného kompromisu, věřím, že jako v červnu převládne zdravý rozum nad populismem a zastupitelé nám pomohou tuto změnu dotáhnout," říká primátor města Jan Nadrchal.

Případné neschválení vyhlášky by znamenalo další propad pro Pardubice přibližně 40 milionů korun, které chce použít město na investice. Pro úplnost jen doplňme, že v zastupitelstvu pro tuto úpravu vyhlášky v červnu hlasovalo 26 z 33 hlasujících zastupitelů napříč politickým spektrem.

Navýšení se netýká pozemků, a místní koeficient pro podnikatelské stavby a jednotky bude plošně sjednocen na hodnotě 4,0. Reálně se zvýší pouze o jeden bod, protože doposud byl výsledkem součinu dvou koeficientů s hodnotou 3,0. „Není to o žádném pravičáctví nebo levičáctví, jak se Karel Haas snaží tvrdit. Jestli někdo zvyšoval daň z nemovitosti v letošním roce, tak to nebyla města, ale rádoby pravicová vláda, která bezprecedentně tuto daň zvýšila všem domácnostem a podnikatelům o osmdesát procent. Je zvláštní, že se pak tady někdo tváří, jak chce bránit podnikatele a lidi,“ objasnil třetí z předkladatelů zprávy, radní František Brendl.

Náměstek Rychtecký upozorňuje, že u podnikatelských subjektů je situace odlišná než u bydlení. „Zdůrazňuji, že toto navýšení se netýká nemovitostí určených k bydlení, garáží a nijak nezasáhne domácnosti. Rozdíl je v tom, že daň z nemovitosti představuje náklad, který u podnikatelských subjektů snižuje základ pro výpočet daně z příjmu, který by jinak z velké části propadly do černé díry vysoce schodkového státního rozpočtu. Tímto způsobem zajistíme, že alespoň část příjmů zůstane v Pardubicích a garantovali jsme podnikatelům, že očekáváné zvýšené výnosy ve výši cca 40 milionů korun obratem využijeme na investice do infrastruktury v Pardubicích,“ objasňuje náměstek pro rozpočet Rychtecký s tím, že ho mrzí, že v Česku bohužel nefunguje systém daňových asignací, aby mohly podnikající subjekty podporovat některé projekty v regionech, kde působí.

Legislativní změny se projeví i u nemovitostí, určených k bydlení

Dosavadní vyhláška snižovala zákonem stanovený koeficient pro statutární města z 3,5 na 2,5 pro jen některé části města při výpočtu daně z obytných domů, bytů a nebytových prostor pro nepodnikatele. V Pardubicích, které jsou devadesátitisícovým městem se to týkalo přibližně šesti tisíc obyvatel. Ti nově o tuto slevu přijdou. Nová právní úprava schválená zákonodárci platná od příštího roku již takto jednoduché snížení, které se týkalo některých částí města, neumožňuje, naopak umožňuje zvýšení.

„Myslím, že občané dostali naloženo už dost od vlády, která lidem razantně zdražila bydlení, což pocítili letos ve složenkách za daň z nemovitosti od finančního úřadu. Z tohoto důvodu jako radní města žádné plošné zvyšování dělat nebudeme. Proto bude pro celé město Pardubice platit jednotný koeficient 3,5, který oproti minulosti nezvyšujeme a považujeme to za spravedlivé vůči všem občanům města. Je to stejné jako s poplatkem za komunální odpad, který je jednotný pro celé město. S ohledem na dostupnost veřejných služeb není třeba dělat rozdíly i v rámci jednotlivých obvodů, a nebylo fér, že například občan Svítkova platil vyšší daň z nemovitosti než stejný občan žijící ve Starých Čívicích,“ řekl náměstek Rychtecký s tím, že po sjednocení koneckonců volali i někteří opoziční zastupitelé z ODS, kteří jsou i členy Finančního výboru města.

„Věřím, že v rámci předvolební krajské horečky neztratí paměť, koneckonců materiál bude projednávat pondělní zastupitelstvo, a to už bude po volbách,“ doplnil Rychtecký. Důvody, které v roce 2012 vedly ke snížení koeficientu, už navíc nejsou aktuální, protože rozdíly v infrastruktuře mezi různými částmi města prakticky vymizely.

Cílem radních je zajistit stabilitu a předvídatelnost pro podnikatelské daňové subjekty i občany. Proto mají v úmyslu tuto právní úpravu zachovat minimálně do konce současného volebního období městské samosprávy, tedy do let 2025 a 2026. Vedle toho panuje mezi radními shoda na potřebě hledat úspory a podporu mezi kluby na zefektivnění fungování veřejné správy ve městě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Robert Králíček byl položen dotaz

edOKLADY

Zdravím. Vy tady zmiňujete spousty vyhlášek, které mi upřímně nic neříkají. Mě zajímá jedna věc, jak je možné, že aplikace eDoklady nebyla dostatečně zabezpečena, a kdo za to ponese odpovědnost? Protože ta data už odešla, to už nikdo nevrátí a je jen otázkou, zda třeba nebudou časem nějak zneužity a...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Tisknout

Další články z rubriky

Opava: Jak to je s městským útulkem?

22:09 Opava: Jak to je s městským útulkem?

Městský útulek pro psy a kočky byl sice poničený velkou vodou, ale po prohlídce statikem máme naději…