První etapa hrubého čištění Nemilanky v Olomouci je kompletní

08.11.2011 14:12 | Zprávy

Čištění Nemilanky v Olomouci je v plném proudu. V korytě potoka se stále pohybují těžební mechanismy a odvážejí na skládku léty usazené bahno a sedimenty.

První etapa hrubého čištění Nemilanky v Olomouci je kompletní
Foto: olomouc.cz
Popisek: Olomoucká radnice

Stavbaři také zahájili tlakové čištění propustků i mostních objektů, včetně zatrubněné části ve druhé etapě mezi ulicemi Janíčkovou a Lidickou. Od dnešního dne (7. listopadu) plánují zahájení prací na třetí etapě těžby nánosů a zvýšení kapacity toku.

Potok Nemilanka má za sebou kompletní první etapu hrubého čištění. Hladina vody šla v tomto úseku dolů asi o 60 centimetrů, což je nyní podle stavbařů ideální. Pokračují v práci na konci Janíčkovy ulice a současně zahájili tlakové čištění propustků a mostních objektů. Začali i tlakové čištění zatrubněné části ve II. etapě mezi Janíčkovou a Lidickou ulicí.

„Jsem rád, že už v této etapě je vidět tak výrazný pokles hladiny vody. Potvrzuje se, že čištění koryta Nemilanky je správným řešením," komentoval aktuální výsledky olomoucký primátor Martin Novotný.

Práce běží plynule a zhotovitel postupně přechází na další etapy hrubého čištění. Souběžně je plánován i systém prací na dalších úsecích, zejména v komplikované části toku ve dvorech nad momentálně rekonstruovanou křižovatkou ve Slavoníně. Zde Povodí Moravy spolu s městem Olomouc řeší mimo jiné problémy s rozdílnou kapacitou jednotlivých částí zatrubnění, či s komplikovanými přístupy na pozemky. „Ve dvou případech jsme se potýkali s nevhodným mělkým uložením technických sítí," doplnil David Čížek s tím, že tento týden očekává zahájení prací III. etapy. Rozlitá voda z nenápadného potoka, zaneseného sedimenty, již několikrát ohrozila obyvatele Nemilan a Slavonína. Proto bylo naplánováno čištění asi 2,2 kilometrů dlouhého koryta Nemilanky, rozdělené do tří etap. Potřebné peníze získalo vedení města spolu s Povodím Moravy z rozpočtu Ministerstva zemědělství. Město Olomouc navíc přispělo částkou 2,4 milionu korun na čištění zatrubněné části toku. V plánu je těžba 1700 až 2000 m3 sedimentů. Provádění prací zasahuje i okolní příbřežní pozemky u Nemilanky a také vnitřní sítě komunikací, po nichž bude sediment vyvážen.

Základní fakta o čištění Nemilanky

Oficiální název: Nemilanka, těžba nánosů, zkapacitnění toku.
Investor: Povodí Moravy, s.p.
Financování: Ministerstvo zemědělství 3,9 milionu Kč
Další zdroj: Statutární město Olomouc 2,4 milionu Kč
Celková délka čištěného úseku toku 2,2 kilometru
Objem odtěžených nánosů zhruba 1700 - 2000 m3
Dodavatel: Horstav, spol s r.o., Olomouc
Cena díla: 5,9 milionu Kč plus rezerva cca 1 milion Kč
Předání staveniště: 7. října 2011
Předpokládaný termín ukončení prací: 30. listopad 2011

Další zprávy z Olomouce čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olomouc.cz

Ing. Petr Liška byl položen dotaz

Co myslíte tím tlakem pražských úřadů?

Píšete zde taky, že jste otevřený kritice, tak schválně, jsem zvědavý, co mi odpovíte. Netvrdím, že tato vláda, za kterou kopete dělá úplně vše špatně, ale kdyby si vedla dobře, jak vysvětlíte, že se většině lidí napříč regiony vede hůř a hůř, že se pro většinu z nás životní podmínky stále zhoršují?...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín připravuje tradiční Týden nejen pro seniory

7:31 Děčín připravuje tradiční Týden nejen pro seniory

Týden na přelomu září a října nabídne Týden nejen pro seniory. Od 30. září do 6. října se můžete těš…