Mračková Vildumetzová (ANO): Hejtmanská mlha v procesu transformace regionu stále houstne

17.09.2021 5:34 | Tisková zpráva

Vedení Karlovarského kraje stále povýšeně přehlíží nekončící a stále hlasitější prosby odborníků, veřejnosti i opozičních zastupitelů o prezentaci všech šestačtyřiceti projektů, přihlášených do Fondu spravedlivé transformace. Kraj v něm má získat 6,3 miliardy korun, jejichž rozdělení není podle opozičních politiků transparentní a férové.

Mračková Vildumetzová (ANO): Hejtmanská mlha v procesu transformace regionu stále houstne
Foto: archiv hejtmanky
Popisek: Jana Vildumetzová (ANO)

„Jedná se o obrovské peníze a obrovskou šanci pro náš region. Místo široké a otevřené diskuze nad celým procesem a přihlášenými projekty je téměř vše, co se této problematiky týká utajeno a zahaleno anonymitou. Několikrát jsme doslova prosili vládnoucí koalici, aby nám byly představeny všechny přihlášené projekty a abychom se jako zastupitelé usnesli, jakým směrem se bude transformace kraje ubírat,“ vysvětluje poslankyně Parlamentu ČR Jana Mračková Vildumetzová.

Svůj nesouhlas s postupem krajské vlády vyjádřila řada politiků, která navíc požadovala, aby se proces výběru strategických projektů uskutečnil znovu a to transparentně a otevřeně, podle zákona a pravidel, aby se všemi 46 předloženými strategickými projekty byla seznámena veřejnost, starostové, podnikatelé a další partneři z území

. "Nechceme nic složitého, ani nic výjimečného. A myslíme si, že pokud vládnoucí koalice opravdu vybrala ty nejlepší projekty, najdeme shodu a rádi jim jejich výběr podpoříme. Skutečnost je ale taková, že nám bylo prezentováno pouze jedenáct předem vybraných projektů, na kterých zdaleka nepanuje shoda a prezentace dalších pětatřiceti projektů je zakázána a vedení kraje ji odmítá,“ říká starostka Velké Hleďsebe a krajská zastupitelka Jaroslava Brožová Lampertová.

Asi největší výhrady mají opoziční zastupitelé i veřejnost k mnohamilionové rekonstrukci hotelu Klínovec, který má, tak jak na zastupitelstvu řekl Jan Horník, provozovat soukromý provozovatel! Projekt absolutně nesouvisí s těžbou hnědého uhlí, neleží v postiženém území a jeho transformační potenciál je minimálně velmi sporný. „Doposud jsme jako zastupitelé brali veškeré otázky procesu transformace pouze na vědomí a nyní po nás chcete, abychom výběr projektů a celý proces odhlasovali. S tím absolutně nemůžeme souhlasit a žádáme vás, aby byl tento bod stažen z jednání,“ říkala na zastupitelstvu starostka Sokolova Renata Oulehlová.

Zastupitel Martin Hurajčík odeslal návrhové komisi návrh na usnesení, ale než email s návrhem doputoval ke komisi, byla ukončena diskuse a proběhlo hlasování. Následné domáhání se hlasování o návrhu Martina Hurajčíka, aby celý proces proběhl znovu transparentně podle pravidel a snahy o zpochybnění hlasování ale hejtman Kulhánek smetl ze stolu.

"Částka 6,3 miliardy korun je částka všech obyvatel kraje a ne několika jedinců momentálně sedících ve vedení kraje. Je to částka, jejíž čerpání bude rozprostřeno do minimálně osmi let. A to, že byl mezi strategické projekty kraje vybrán ten na rekonstrukci Klínovce na úkor například perspektivního a jedinečného projektu Gigafactory nebo dalších projektů od měst, obcí a podnikatelů z území, které předkladají projekty s produktivní investicí zároveň s tvorbou nových pracovních míst, je bohužel od vedení kraje neuvěřitelný přehmat a doklad naprostého amatérismu a nepochopení smyslu a podstaty transformace a účelu alokovaných peněz,“ dodala Jana Mračková Vildumetzová.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Antonín Seďa byl položen dotaz

Sobotka lhal v TV Nova, vyhodíte ho z ČSSD?

Dnes 26.5.2017 cca ve 20:10 hod. sdělil Sobotka národu, že na rozdíl od Prezidenta jednal podle pravidel. Zamlčel ale skutečnost, že porušil Koaliční smlouvu. Před půl rokem neodvolání Hermana odůvodnil právě touto smlouvou. Lhal tedy tehdy nebo dnes. Vyvodí z toho Vaše strana už konečně nějaký důsl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

22:14 ODS: Premiér loni pro IVECO vyjednal zakázku v Pobřeží slonoviny

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k firmě IVECO spadající pod francouzskou společnost.