Růže - infekční onemocnění pokožky

12.03.2014 2:18 | Zprávy

Růže - infekční onemocnění pokožky
Foto: shutterstock.com
Popisek: ilustrační foto

Popis:
Růže, je streptokokové onemocnění kůže. Postihuje převážně děti a starší lidi.  Je to onemocnění postihující v současné době v převážné většině případů, v asi osmdesáti procentech, kůži na dolních končetinách. Může ale zasáhnout i kůži obličeje (nyní dvacet procent případů, dříve byl obličej hlavní lokalitou obtíží), kde je potom poměrně pravidelně rozšířena v oblasti tvarem připomínající motýla, jehož pomyslná křídla zasahují nad lícní kosti, jeho „tělo“ je pak na kořeni nosu (může připomínat motýlovitý erytém při systémovém lupus erytemotodes- lékař musí správně odlišit).

Příznaky:

  • Projevuje se velkými rudými skvrnami a vyrážkami na obličeji a končetinách.
  • Propuknutí nemoci bývá provázeno horečkami a zimnicí, nechutenstvím, bolestí hlavy apod. Toto kožní onemocnění je přenosné a nakažlivé.
  • Příznaky a projevy růže většinou vznikají velmi náhle a jsou provázeny celkovými příznaky, jako jsou různě vysoké teploty, zimnice či třes.
  • Nemoc může ve svých počátcích připomínat běžné onemocnění jako je třeba chřipka.
  • Nemocný může mít i zažívací potíže, trpět nevolností a zvracet. Postižená kůže má velmi dobře definovaný a zvednutý okraj, je zarudlá, červená, může být i dolíčkovaná jako při klasické celulitidě (má vzhled pomerančové kůry). Kůže je výrazně zteplalá a oblast je zvětšená otokem. Může docházet i k tvorbě puchýřů a při jejich prasknutí i k tvorbě erozí (tzv. erysipelas vesiculosum). Pokud dojde v podkoží k zanícení a vyplnění abscesem, nazýváme ho erysipelas abscendens.
  • Dalšími projevy může být takzvaná purpura, neboli purpurové pláty, které vznikají v důsledku krvácení do kůže. Často jsou postiženy příslušné regionální uzliny, které bolí, jsou zvětšené a hmatné.

Léčba:
Onemocnění se většinou léčí penicilinovými antibiotiky.

Diagnostika:
Pro stanovení diagnózy většinou lékaři postačí pouhý pohled na kůži a klasické fyzikální vyšetření. Často je na kůži stále patrno místo vstupu infekce. Výjimečně, u imunosuprimo­vaných pacientů, se vytváří tkáňové kultury, kde předpokládáme, že je možný jiný než klasický streptokokový původce, na kterého by klasický penicilin nemusí být účinný. V takovém případě je vhodné bakterie odebrat z místa vstupu. Jen ve výjimečně nejasných případech je třeba odebrat biopsii kůže a odeslat k histologickému rozboru. Na preparátech je patrný otok, rozšíření cév a přítomnost streptokoků v lymfatické tkáni. V kůži je zánětlivý infiltrát obsahující neutrofily a mononukleáry, často je poškozena i epidermis. V opravdu vzácných případech, kdy růže souvisí i s postižením kloubů a kostí, může být lékař nucen použít i zobrazovací metody jako je magnetická rezonance.

Prevence a doporučení:
V rámci prevence je třeba především vyhýbat se rozvoji rizikových faktorů. V první řadě dobře přeléčit faryngitidy, záněty nosohltanu, způsobené streptokoky. Dále je nezbytné hlavně u starších lidí pracovat na léčení problémů s cévním zásobením dolních končetin, především tedy zpomalení krevního toku v dolních končetinách. Pacient by se také měl snažit vyhýbat se nejrůznějším kožním poraněním, a tato již vzniklá poranění poté chránit před infekcí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Redakce



Další články z rubriky

„Nerudová byla v maskérně ze všech nejdéle.“ To řekl a jde na kobereček

15:55 „Nerudová byla v maskérně ze všech nejdéle.“ To řekl a jde na kobereček

Dohru v Bruselu bude mít komentář o tom, že Danuše Nerudová strávila v maskérně před natáčením telev…