Hlaste pohyb Petra Bystroně, žádá Policie ČR. Ozval se nám sám Bystroň

21.06.2024 13:16 | Zprávy

Policie pátrá po politikovi německé AfD s českým původem Petru Bystroňovi. Vyzývá české hoteliéry, aby se ihned ozvali policejním orgánům, pokud u nich je či byl v minulých dnech ubytován. Policejní plukovnice Eva Michálková sice skutečnost pátrání po Bystroňovi odmítla nyní komentovat, ale ani to nepopřela. Sám Bystroň o tom ví, sdělil to PL.

Hlaste pohyb Petra Bystroně, žádá Policie ČR. Ozval se nám sám Bystroň
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Bystroň na brněnské konferenci o stavu Evropské unie s názvem: Je Evropská unie reformovatelná?

Pátrá policie po poslanci německého Bundestagu Petru Bystroňovi z AfD? Mezi provozovateli hotelů a ubytovacích zařízení koluje žádost s výzvou okamžitého kontaktování Policie ČR, pakliže by se v některém z hotelů Bystroň zdržoval. Prý se má jednat o mezinárodní žádost o právní pomoc.

Policie oficiálně nechce věc komentovat. „Omlouvám se, ale momentálně k tomu nemůžeme poskytovat žádné informace. To je jenom v pátrání,“ řekla PL na dotaz plukovnice Eva Michálková.

Informace pro hoteliéry měla rozesílat Iva Neumaierová z Asociace hotelů a restaurací ČR. Její e-mail hovořil o součinnosti s Policií ČR při pátrání po hledané osobě. ParlamentnímListům.cz dopis zprostředkoval jeden z provozovatelů ubytování, který ho od asociace získal. Dokument, který má redakce k dispozici, zároveň již koloval po sociálních sítích.

„Žádáme vás o součinnost s Policií ČR při pátrání po hledané osobě. Jedná se o osobu, na kterou je vydán evropský vyšetřovací příkaz. Níže uvedená osoba se pohybuje v rámci ČR po ubytovacích zařízeních,“ stojí v mailu pro české hoteliéry. 

Že se skutečně jedná o Bystroně, který je německý politik za AfD, potvrzuje jak uvedené datum narození 30. listopadu 1972, tak skutečnost, že se prokazuje občanstvím jak českým, tak německým. 

„Pokud je, nebo byla někde ubytovaná (počínaje termínem 15. 6. 2024), prosím o kontaktování a zaslání informací k této osobě: Petr Bystroň (státní příslušnost uvádí CZ nebo DEU). Pokud je v současnosti tato osoba někde ubytována, prosím, neprodleně volejte na níže uvedené telefonní číslo,“ stojí ve výzvě s uvedením příslušného kontaktu na policii.

Informace o tom, že je na Petra Bystroně vypsán mezinárodní zatykač, se začaly objevovat i v nočních hodinách ze čtvrtka na pátek na některých účtech na sociálních sítích.

Redakce se spojila přímo s Petrem Bystroněm, pro kterého nejde o žádné překvapení. 

„Znám to. To je poslední zoufalé gesto německých orgánů v rámci vyšetřování, které běží. Němci tady v průběhu volební kampaně udělali celkem dvanáct domovních prohlídek a přetřásali to denně v médiích. V Čechách mě nechávali sledovat tajnou službou několik měsíců, takže o nějaké opravdové získávání informací tady nejde. Spíš o ještě jedno očernění. Je to divadlo pro veřejnost,“ sdělil po telefonu PL politik.

Petr Bystroň, dosavadní poslanec německého Spolkového sněmu, byl před týdnem zvolen europoslancem. Jeho AfD v nedávných eurovolbách v Německu získala 15,9 procenta hlasů, čímž se po CDU-CSU stala druhou největší politickou silou v zemi. V Evropském parlamentu bude mít 15 poslanců, o čtyři více než doteď. Bystroň je vyšetřován v souvislosti s údajným přijetím peněz z Ruska, což podle médií tvrdí i česká BIS. Politik veškerá nařčení odmítá.

Na základě údajného zjištění BIS zařadila Fialova vláda republiky jednu právní a dvě fyzické osoby na sankční seznam. Jedná se konkrétně o společnost Voice of Europe, Viktora Medvedčuka a mediálního producenta Arťoma Marčevského.

Deníku N a německému týdeníku Der Spiegel se pak údajně ze čtyř zdrojů podařilo ověřit, že česká rozvědka v této souvislosti do Berlína odeslala i jméno poslance pravicové strany Alternativy pro Německo (AfD) Petra Bystroně. BIS ho měla podezřívat, že od proruské sítě také obdržel finanční obnos.

Týdeníku Der Spiegel Bystroň sdělil, že si takové informace není vědom a popřel převzetí peněz od Ruské federace. „Na základě bolestných zkušeností z předchozích volebních kampaní předpokládám, že jde o pomluvy,“ řekl tehdy Bystroň.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

Co se změnilo?

Ještě nedávno ANO tvrdilo, jak je pro ČR největší hrozbou tato vláda a pokud vím, ani jste nepodpořili usnesení, že je pro nás největší hrozbou Rusko, což bezpochyby je, ale nyní si s vládou notujete a mě zajímá, jak to, že jste takto změnili rétoriku? A druhá věc, opravdu myslíte, že když jsme v NA...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Prví pohled někdy mate, ale většinou ne, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseUllsperger_1 , 21.06.2024 14:54:36
Od pohledu Bystroň vypadá jakjo slušný člověk, na rozdíl od Koudelky, Rakušana a Fialy.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Kde jsou buřiči proti Fialovi? Azyl, možná vězení! Spolupořadatel protivládních protestů o útlaku

14:14 Kde jsou buřiči proti Fialovi? Azyl, možná vězení! Spolupořadatel protivládních protestů o útlaku

„Patřím mezi ty, co si uvědomují nebezpečí vzniku války v Evropě. A proto nelituji úsilí a hodin str…