Petici proti KSČM v čele školství podepsaly dvě stovky lidí

23.11.2012 14:55 | Zprávy

Již zhruba 200 lidí se podepsalo pod petici proti obsazení funkce náměstka hejtmana Olomouckého kraje pro školství Zdeňkem Švecem, jenž do zastupitelstva kandidoval za KSČM. "Petici, která vznikla v uplynulých dnech na Filozofické fakultě Univerzity Palackého, podepisují studenti a akademičtí pracovníci," řekl její iniciátor a vedoucí katedry historie Jaroslav Miller.

Petici proti KSČM v čele školství podepsaly dvě stovky lidí
Foto: ČTK
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

Petici hodlá předat hejtmanovi Jiřímu Rozbořilovi (ČSSD) 3. prosince, přestože změnu na postu náměstka hejtmana neočekává: "Je ale důležité ohradit se proti věcem, které by měly být ve slušné společnosti tabu. Chceme dát panu hejtmanovi najevo, že udělal chybu," uvedl. Doplnil, že se na něj obracejí i lidé mimo univerzitu, kteří chtějí petici podepsat.

Skutečnost, že školství bude mít na starost člověk nominovaný KSČM, považují organizátoři petice za schizofrenní. "Jsme zděšeni tímto krokem, který škodí kraji i České republice a ve svém důsledku - bohužel již podruhé v novodobých dějinách této země - podrývá legitimitu samotné české sociální demokracie. Jako občané, jako univerzitní pedagogové i jako rodiče vyslovujeme s tímto počinem, který si vysvětlujeme možnou ztrátou historické paměti či nedostatečným vzděláním, rezolutní nesouhlas a žádáme vás o jeho revokaci," stojí v petici.

Švec, který je nestraník, již dříve médiím řekl, že žádnou ideologii prosazovat nebude. Podle něj olomoucké hejtmanství především přerozděluje peníze pro školy zřizované krajem. Změnu ve funkci nepředpokládá ani hejtman. V Olomouckém kraji vládne koalice ČSSD a KSČM. V 55členném zastupitelstvu mají sociální demokraté 19 mandátů, komunisti jich získali 16. Opoziční Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty a ODS mají po osmi mandátech, TOP 09 a Starostové pro Olomoucký kraj čtyři.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Empatie,

Obecně by měly být schopnosti empatie mimořádně rozvinuté u všech profesí, kde dochází k výrazné interakci s jinými lidmi. Můj názor je, že u politika obzvlášť. Co vy na to ? Jinak, ač "stará" bába Vám Pirátům fandím.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti

14:30 „Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti

POHLED IVANA HOFFMANA Volby v Rakousku, kde vyhráli Svobodní? „Bylo by skvělé, kdyby se zkorumpované…