Většina Čechů je hrdá na své občanství

23.11.2012 15:22 | Zprávy

Téměř tři čtvrtiny Čechů jsou hrdé na to, že jsou českými občany. Po loňském výrazném propadu, kdy podíl lidí pyšných na občanství ČR klesl na historické minimum, tak hrdost Čechů opět vzrostla. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury STEM, které má ČTK k dispozici. Přibližně dvě třetiny lidí také cítí sounáležitost s Evropou, ale zájem o evropské občanství je menší.

Většina Čechů je hrdá na své občanství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotokoláž.

Mezi lety 1998 a 2010 kolísal podíl lidí pyšných na české občanství mezi 72 a 85 procenty. Loni se ale oproti roku 2010 prudce snížil ze čtyř pětin na přesně dvě třetiny Čechů, tedy na historicky nejnižší hodnotu. Letos se podíl hrdých Čechů opět dostal téměř ke třem čtvrtinám, od loňska vzrostl o pět procentních bodů na 71 procent.

Většina Čechů se také cítí být Evropany. V listopadu loňského roku se míra pocitu sounáležitosti s Evropou dostala na nejnižší úroveň od roku 2005, kdy ji STEM začal měřit, ale letos zase rostla, stejně jako hrdost lidí na české občanství. Sounáležitost s Evropou nyní vyjádřilo v průzkumu STEM 68 procent dotázaných, o čtyři procentní body více než loni.

Agentura položila lidem i hypotetickou otázku, zda by stáli o dvojí občanství - ČR a Evropské unie. Takové možnosti by v současnosti využilo jen asi 40 procent Čechů, stejně jako loni. Kladný vztah k českému i evropskému občanství vyjadřují většinou lidé ve věku do 29 let, vysokoškolsky vzdělaní lidé, příznivci pravicových politických stran a nejčastěji ti, kteří by při opakovaném referendu hlasovali pro vstup Česka do EU.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Aktuálně:

Zdá se mi to, nebo se ODS tak zalekla toho, že byste se spojil s ANO, že vám je údajně nabízeno být ministrem? A ještě k celé té kolizi ve vládě. Vy už jste řekl, že jste na premiéra žádný tlak nevyvíjel, ale jak si vysvětlit, že Fiala najednou tak otočil? Nemyslíte, že by bylo na místě to vysvětlit...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti

14:30 „Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti

POHLED IVANA HOFFMANA Volby v Rakousku, kde vyhráli Svobodní? „Bylo by skvělé, kdyby se zkorumpované…