Vondra ocenil vojáky za misi v Afghánistánu

23.11.2012 17:40 | Zprávy

Ministr obrany Alexandr Vondra v pátek na pražském Vítkově vyznamenal vojáky čtvrté jednotky poradního a výcvikového týmu (OMLT). Nedávno se vrátili z Afghánistánu, kde se v provincii Vardak šest měsíců podíleli na výcviku afghánské armády. Za tu dobu bylo v oblasti, kde 54 českých vojáků působilo, zaznamenáno téměř 700 bezpečnostních incidentů.

Vondra ocenil vojáky za misi v Afghánistánu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra.

"Všechny ty incidenty pro Afghánistán mají jednoho společného jmenovatele, a to je nástražné výbušné zařízení. Takže tady těchto incidentů, už jenom vzhledem k tomu, že jsme byli rozmístěni podél hlavní komunikace mezi Kandahárem a Kábulem, bylo nejvíc. Následovala pak přímá střelba na naše patroly a na naše základny," řekl podplukovník Martin Botík, který jednotce velel.

Tváří v tvář povstalcům podle něj Češi od začátku dubna do začátku listopadu stanuli téměř stokrát. Při jedné z akcí, která mu utkvěla v paměti, objevili v místní vesnici laboratoř, v níž se vyráběly domácí výbušniny. Asi 300 kilogramů jí vojáci zabavili, což se projevilo na bezpečnostní situaci.

"Dá se říct, že asi tři čtyři dny, než se z toho vzpamatovali, jsme měli poměrně klid v tom prostoru a nikdo si nedovolil položit nástražný systém na cestu," uvedl Botík.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek byl položen dotaz

Empatie,

Obecně by měly být schopnosti empatie mimořádně rozvinuté u všech profesí, kde dochází k výrazné interakci s jinými lidmi. Můj názor je, že u politika obzvlášť. Co vy na to ? Jinak, ač "stará" bába Vám Pirátům fandím.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti

14:30 „Ať jdou pryč. Hned.“ Ivan Hoffman bez milosti

POHLED IVANA HOFFMANA Volby v Rakousku, kde vyhráli Svobodní? „Bylo by skvělé, kdyby se zkorumpované…