Lukáš Kovanda: Český export „válí“: Rusko-ukrajinský konflikt jako by nebyl

13.04.2015 20:15 | Zprávy

Běžný účet platební bilance, který zahrnuje veškeré ekonomické transakce české ekonomiky se zahraničím, skončil v únoru v přebytku 33 miliard korun.

Lukáš Kovanda: Český export „válí“: Rusko-ukrajinský konflikt jako by nebyl
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Běžný účet platební bilance dosahuje za první dva měsíce letošního roku o téměř deset miliard vyššího přebytku než za stejné období loňského roku. Ten byl přitom historicky rekordní, co se českého zahraničního obchodu týče. Proto aktuální čísla týkající se platební bilance nelze hodnotit jinak než v superlativech.

Tuzemským exportérům stále pomáhá intervenčně oslabená koruna, avšak jen ona za jejich úspěšností není. Ta je také dána evidentní schopností přeorientovat se na nové trhy v reakci na geopolitické otřesy, zejména ten mezi Ukrajinou a Ruskem. Navzdory loňským pesimistickým proroctvím si zatím rusko-ukrajinský konflikt na českém zahraničním obchodě v podstatě nevybírá žádnou významně negativní daň.

Běžný účet platební bilance by měl „v plusu“ skončit za celý letošní rok. Je však otázka, zda vyrovná, nebo dokonce předčí loňský přebytek, přesahující 26 miliard korun.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Proč nemáme referendum?

Paní Válková, rád bych znal váš názor na to, proč si myslíte, že neprošel váš návrh na uzákonění referenda, když je zakotveno i v ústavě a taky by mě zajímalo, proč jste zákon nepřijali, když jste byly ve vládě vy?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

15:16 Zbyněk Fiala: Pár nápadů pro Síkelu

Partnerství je dobré, pokud se jím nemyslí drancování.