Ekonomický expert ČSSD: Z exekucí se stal byznys s chudobou. Důchodci a postižení na oddlužení nedosáhnou

02.11.2018 19:24 | Zprávy

ROZHOVOR Ekonomický expert ČSSD a člen představenstva Masarykovy demokratické akademie Michal Pícl se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil na téma exekucí v Česku. Podle údajů neziskové organizace Otevřená společnost má alespoň jednu exekuci 863 tisíc lidí. Některé skupiny, jako třeba důchodci nebo velmi mladí dospělí, se z dluhové pasti dostávají jen velice těžko. Z chudoby se pro některé bezcharakterní skupiny stal byznys, varuje Pícl.

Ekonomický expert ČSSD: Z exekucí se stal byznys s chudobou. Důchodci a postižení na oddlužení nedosáhnou
Foto: repro Youtube
Popisek: Ekonomický expert ČSSD Michal Pícl

Takřka každý desátý obyvatel Česka starší 15 let je v exekuci. Celkem se podle dat neziskové organizace Otevřená společnost jedná o 863 tisíc lidí. Půl milionu Čechů má tři a více exekucí. Na 150 tisíc lidí má 10 a více exekucí. To všechno v době, kdy je v Česku rekordně nízká nezaměstnanost a rychle rostou průměrné mzdy i důchody. Jak je to možné, mohou si za to lidé sami?

Dnes máme sice nízkou nezaměstnanost a průměrné mzdy i důchody rostou solidním tempem. Na druhou stranu problém s exekucemi nezačal včera. Musíme mít na paměti, že velká většina předpisů, která pomohla rozmachu tohoto fenoménu byla schválena notnou řadu let zpátky, především za dob pravicových vlád, kdy se z exekucí a chudoby všeobecně stal velice výnosný byznys pro určité bezcharakterní zájmové skupiny.

Častou námitkou proti exekučním řízením je vysoká výše nákladů exekuce, které se přičítají k dlužné částce. Celková výše splatné částky se mnohdy vyšplhá jen kvůli poplatkům třeba na dvojnásobek. Je to morální? Bylo by řešením zachovat dlužné částky, ale odpustit dlužníkům úroky z prodlení a poplatky spojené s exekucí?

Podle dostupných informací je polovina všech dluhů tvořena malými částkami do 10.000 korun. Díky vysokým penále, poplatkům za advokáty a exekutory se však může tato částka vyšplhat do nekontrolovatelných rozměrů, kterou obyčejný člověk díky nastavení systému není schopen splatit. Redukce je bezpochyby na místě.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ohodnocení práce politika

Dobrý den, opakovaně se ukazuje, že ne všichni politici pracují a chodí do práce. Nemyslíte, že by stálo za úvahu, aby všichni politici (poslanci, senátoři i ministři) byly z větší části placeni za odvedenou práci? Třeba za to, jak často se účastní schůzí, hlasování, kolik předloží zákonů apod? Nemy...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura nad čísly: Je čas, aby se Ukrajinci začali vracet zpět

19:12 Okamura nad čísly: Je čas, aby se Ukrajinci začali vracet zpět

Podmínky sociální podpory a pomoci v ČR jsou v mnoha ohledech výhodnější pro cizince než pro naše ob…