Brno: Festival Moravský podzim hledá svobodu a nesvobodu v hudbě

12.10.2011 16:47 | Zprávy

V loňském roce se Mezinárodní hudební festival Moravský podzim věnoval tématu dekadence, letos na něj navazuje podobně mnohovrstevnaté pojednání o svobodě a nesvobodě v hudbě, ale i společnosti. Již 46. ročník festivalu se koná od 7. do 21. října a představí díla jak velikánů klasické hudby, tak mladých skladatelů a skladatelek.

Brno: Festival Moravský podzim hledá svobodu a nesvobodu v hudbě
Foto: Martin Šimák
Popisek: Pohled na Brno shora, letecký snímek

Zahajovací koncert se odehrál 7. října v Janáčkově divadle a posluchači si mohli vychutnat skladby Čajkovského, Eröda a Beethovena v mezinárodním podání - vystoupil Tonkünstler-Orchester Niederösterreich a klarinetistka Sharon Kamová pod taktovkou dirigenta Andrése Orozco-Estrady.

12. října v Besedním domě je připraven houslový recitál Vadima Gluzmana, španělská hudba v podání portugalského kytarového tria zazní 13. října v Konventu Milosrdných bratří.

A 17. října opět v konventu by si posluchači neměli nechat ujít koncert mezinárodně ceněného souboru Pavel Haas Quartet, který nese jméno brněnského skladatele, jenž se stal mementem tragických okamžiků národní nesvobody - zatímco jeho bratr, herec Hugo Haas, na konci 30. let emigroval do USA, Pavlu Haasovi se odejít nepodařilo a zemřel v Osvětimi.

Skladby Brahmse, Liszta, ale i Zouhara nebo Dukase přednese 19. října v Besedním domě klavírní Duo Ardašev a festival ukončí vystoupení Ruského akademického symfonického orchestru města Voroněže s klavíristou Sergejem Tarasovem a dirigentem Vladimirem Verbickým 21. října v Janáčkově divadle.

Ani při letošním ročníku Moravského podzimu nechybí tradiční doprovodný program - Mezinárodní interpretační soutěž, tentokrát v oboru lesní roh (skončila 1. října), a Mezinárodní hudebněvědné kolokvium, které se 10. až 12. října v Dietrichsteinském paláci bude zabývat středoevropskou hudební kulturou mezi lety 1618 až 1815.

Nově je od 10. do 16. října v kině Art připraven minifestival hudebních filmů a dokumentů.

Další zprávy z Brna čtěte ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Brno.cz

Referendum - upřesnění

Dobrý večer, přečetla jsem si Vaši odpověď na dotaz od jiné uživatelky s názvem "referendum". Dále jsem si prostudovala Vás odkaz na tuto odpověď a zajímá mě bod 1e) v němž se v podstatě píše, že v referendu nebudou mít občané možnost hlasovat o členství v mezinárodních organizacích.. Nebo se pletu...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

22:41 Mladá Boleslav: Milionové investice do zimního stadionu si prohlédl primátor Bouška

Před startem nové sezony extraligových hokejistů Mladé Boleslavi navštívil zimní stadion primátor Ji…